bec.jpgOni koji u Beču razmišljaju o nabavci transportnih bicikala uskoro će od gradske uprave za to moći dobiti i novčanu podršku. Naime od ožujka ove godine Grad Beč će subvencionirati kupovinu takvih bicikala.

Oni koji u Beču razmišljaju o nabavci transportnih bicikala uskoro će od gradske uprave za to moći dobiti i novčanu podršku. Naime od ožujka ove godine Grad Beč će subvencionirati kupovinu takvih bicikala.

Na financijsku podršku od 800 do 1.000 eura mogu računati sve privatne i pravne osobe te poduzeća. Maksimalno će se refundirati 50 posto od ukupne kupovne cijene i to do iznosa do 800 eura. Ako je riječ o biciklu na električni pogon iznos se povećava na 1.000 eura, a podrška vrijedi samo za nabavku novih bicikala. Ukupni iznos poticaja ograničen je na 200.000 eura, dok će vlasnici svoje bicikle kupljene uz podršku grada morati zadržati najmanje dvije godine prije nego što ih smiju dalje prodati.

Prema procjenama Bečke agencije za mobilnost na gradskim se ulicama trenutačno nalazi oko 400 transportnih bicikala, a kupci ovakvih bicikala snose visoke troškove te je odluka grada njihovu sufinanciranju jako dobro primljena od strane javnosti.

Sukladno studiji Njemačkog centra za zračni promet čak bi se 23 posto dnevnih vožnji teretnim vozilima u gradovima moglo zamijeniti teretnim biciklima.

"Transportni bicikli imaju velik potencijal i predstavljaju dio suvremene logističke budućnosti grada Beča. To su bicikli s dodanom vrijednošću i pomažu velikim gradovima poput Beča u ostvarenju klimatskih ciljeva", kazala je prilikom najave novog programa potpore bečka dogradonačelnica iz redova zelenih Maria Vassilakou.

Pored kargo-bicikala za građane i poduzeća u Beču će biti nabavljeni i tzv. transportni bicikli za gradska naselja, čiju će kupovinu Grad financirati u cijelosti. Oni dijelovi grada tj. mjesne zajednice koje na raspolaganje dobiju takav bicikl obavezuju se da će ga građanima u svako doba besplatno stavi na korištenje.

Sukladno studiji Njemačkog centra za zračni promet čak bi se 23 posto dnevnih vožnji teretnim vozilima u gradovima moglo zamijeniti teretnim biciklima. A koliko je Gradu Beču bitna briga o okolišu i smanjenje emisije CO2 svjedoči i činjenica da će Beč 20. i 21. ožujka biti domaćinom konferencije European Cycle Logistic koja će okupiti mnogobrojne stručnjake i predstavnike gradskih uprava iz cijele Europe pa tako i Zagreba.

Ključne riječi: bicikl, održivi promet
<
Vezane vijesti