gong_velika_copy97397.jpg"Ukoliko bi se situacija s pandemijom koronavirusa nastavila i na jesen, realno je za očekivati da bi u samoizolaciji bilo i više od trenutnih oko 12.000 biračica koje ne bi mogle pristupiti biračkim mjestima i ostale bi zakinute za svoja biračka prava", upozorava GONG.

Građanke i građane, osobito one starije dobi i u samoizolaciji, ne smije se tjerati na lažni izbor između zaštite zdravlja i biračkih prava, a na Vladi je odgovornost da se izbori provedu na način koji neće ugroziti niti jedno od njih. Gong smatra da je pravo vrijeme za uvođenje mogućnosti dopisnog, odnosno poštanskog glasanja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izbori se ne bi smjeli održati prije jeseni kako bi se provele potrebne zakonodavne izmjene, a sva nadležna tijela te biračice i birači pravovremeno pripremili za sigurno i dostupno korištenje tog novog izbornog instituta.  

Ukoliko bi se situacija s pandemijom koronavirusa nastavila i na jesen, realno je za  očekivati da bi u samoizolaciji bilo i više od trenutnih oko 12.000 biračica koje ne bi mogle pristupiti biračkim mjestima i ostale bi zakinute za svoja biračka prava. K tome, dopisno bi glasanje moglo olakšati izbore za oko 250.000 birača koji su se do sada prije izbora morali posebno registrirati za glasanje u zemlji i inozemstvu.

Međutim, hrvatsko izborno zakonodavstvo ne poznaje institut dopisnog glasanja. Iako se to pitanje sporadično javlja ususret svakim izborima, kao i pitanje uvođenja on-line glasanja, u posljednjih 20 godina Hrvatska nije uvela ni jednu značajniju tehničku novinu u svoj izborni proces, a koja bi biračima olakšala korištenje njihova biračkog prava. Zbog toga smo pripremili pregled mogućih modela realizacije dopisnog glasanja, ključnih rezultata i izazova, kao i troškova ove izborne inovacije koju možete pročitati OVDJE

Dopisno glasanje važno je uvesti kao mjeru osiguravanja biračkog prava i smanjenja gužvi na biralištima u vrijeme pandemije koronavirusa. Međutim, model dopisnog glasanja treba kontinuirano razrađivati i u konačnici tu vrstu glasanja učiniti dostupnom svima, uz eliminiranje potrebe za fizičkim odlaskom na birališta, osobito u inozemstvu.

Podsjetimo, Gong već godinama upozorava na potrebu jedinstvenog izbornog zakona i tehničkih unapređenja izbornog procesa, a koja je potrebno izvršiti kako bismo bili ukorak s drugim državama koje neprestano ulažu u unapređenje svojih izbora. Krajem prošle godine objavili smo analizu uvođenja on-line glasanja i otvorili raspravu kako u izborima koristiti nove tehnologije. 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) uputilo je Ministarstvu uprave početkom 2019. godine nacrt Jedinstvenog izbornog zakona koji nažalost nije javno dostupan, a koji bi trebao ići u smjeru harmonizacije različitih izbornih praksi u brojnim izbornim procesima u Republici Hrvatskoj. Vrijeme je da se taj nacrt konačno objavi i da započne cjelovita javna rasprava o unapređenju izbora u Hrvatskoj.

Ključne riječi: GONG, izbori
<
Vezane vijesti