H-Alter
Foto: EurostatFoto: EurostatStručno osposobljavanje i ostale politike zapošljavanja nisu pokazale zadovoljavajuće rezultate, pokazuju novoobjavljeni podaci na Eurostatu. Naime, stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj (15-24 godina) pala je samo sa 45.5 posto u 2014. godini na 44.6 posto u 2015. godini, što je zapravo pomak na razini statističke greške.

"Podaci pokazuju da dodatno osposobljavanje ne rezultira boljim zapošljavanjem mladih. Glavni uzrok velike nezaposlenosti mladih i dalje ostaje nedovoljan broj radnih mjesta. Ovi podaci trebali bi potaknuti Vladu da razmisli o novom smjeru vođenja politike zapošljavanja, posebice mladih", izjavio je Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske (MMH).Novo izvješće Eurostata samo potvrđuje da stalna i raširena primjena neprimjerenog i kratkoročnog rješenja za problem nezaposlenosti mladih ne vodi nikuda

MMH već duže vrijeme sustavno upozorava na sve nedostatke trenutnih mjera aktivne politike zapošljavanja. Nažalost, bivša vlada, a posebice resorni ministar Mirando Mrsić, nisu imali dovoljno sluha za prijedloge poboljšanja politika zapošljavanja mladih te je sada jasno da je Hrvatska protratila 2015. godinu ulažući milijune kuna u mjere koje ne pokazuju zadovoljavajuće rezultate.

Iz MMH-a poručuju kako je izuzetno bitno uključiti mlade. "Broj korisnika stručnog osposobljavanja za rad dokazuje da mladi žele raditi i da im prepreka nije nedostatak iskustva već nedostatak radnih mjesta. Od nove Vlade tražimo da pod hitno, u suradnji s mladima i socijalnim partnerima, počne s kreiranjem novih politika i rješenja koje će uistinu pozitivno utjecati na stopu zaposlenosti mladih", stoji u priopćenju MMH.

Novo izvješće Eurostata samo potvrđuje da stalna i raširena primjena neprimjerenog i kratkoročnog rješenja za problem nezaposlenosti mladih ne vodi nikuda.

Ključne riječi: mladi, nezaposlenost
<
Vezane vijesti