"Ako se ništa veće i ne izrodi iz prosvjeda, ostaje činjenica da se vlast po prvi puta prepala građana i da će odsad biti puno oprezniji u donošenju bilo kakvih odluka", kazao je Vehid Šehić iz tuzlanskog "Foruma građana" na zagrebačkoj tribini, gdje je zaključeno kako je potreban novi ustav koji će jamčiti da BiH postane građanska država.

"Daytonski sporazum je uzrok svih problema u BiH a gospodarski problemi su nastali grabežnim umorstvom privrede kojeg je omogućio zakon", kazao je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić na tribini posvećenoj trenutnoj situaciji u susjednoj zemlji, održanoj u zagrebačkoj Kući ljudskih prava.

Mesić je istaknuo kako je potrebna promjena strukture BiH koja bi se mogla jedino izvesti izmjenom i nadogradnjom Daytonskog sporazuma, što je, kaže, bio i plan kad se ovaj, po njemu izrazito štetan ugovor, usvajao. "Takve strukture nema nigdje na svijetu. Predstavnici sirijske oporbe nedavno su posjetili BiH u potrazi za modelom postkonfliktnog društva. Trebali su ih dovesti zadnja tri dana pa bi vidjeli kako stvari uistinu funkcioniraju", poručio je Mesić, koji smatra da političke elite Srbije i Hrvatske moraju poslati jasnu poruku tamošnjim Hrvatima i Srbima da je njihova zemlja BiH i glavni grad Sarajevo. Neprihvatljivim je ocijenio činjenicu da Srbija Miloradu Dodiku jamči opstanak Republike Srpske, umjesto da jamči opstanak BiH, što je, kao i Hrvatska, dužna užiniti temeljem Daytonskog storazuma.

"Kud je Mile otišao odmah po izbijanju prosvjeda? Otišao je odmah u Beograd. On ima životinjski instinkt za održanjem i odmah je otišao u centralu. U Beogradu mu nisu rekli: 'vaš glavni grad je Sarajevo, natrag u Sarajevo', a trebali su. Tako i hrvatska strana treba kazati Hrvatima u BiH: ako želite odlučivati, onda idite tamo gdje se kreira politika

"Gdje je Mile (Dodik, op.a.) otišao odmah po izbijanju prosvjeda? Otišao je odmah u Beograd. On ima životinjski instinkt za preživljavanjem i odmah je otišao u centralu. U Beogradu mu nisu rekli: 'vaš glavni grad je Sarajevo, natrag u Sarajevo', a trebali su. Tako i hrvatska strana treba kazati Hrvatima u BiH: ako želite odlučivati, onda idite tamo gdje se kreira politika", poručio je Mesić.

Za trenutne nemire odgovorna je, smatra, pljačka u privatizaciji, u kojoj je uništeno gospodarstvo koje nije lako obnoviti. "Hrvatska, Srbija i BiH doživjele su pretvorbu javnog u privatno vlasništvo, što je "istočni grijeh" naših društava. U Hrvatskoj je poznat onaj Tuđmanov model od 200 najbogatijih obitelji. Ovdje se desio grabež javnih dobara od strane tajkuna koji do toga trenutka nisu imali ništa niti su sudjelovali u njegovom stvaranju. Zašto su razbijane Jedinstvo, Jugoplastika, Prvomajska i druge uspješne tvrtke? Samo zato da si se rasprodale od strane tajkuna, koji su radnike bacili na ulicu. U BiH se dogodila ista stvar", kazao je Mesić, koji je dosta skeptičan po pitanju aktualnih događaja.

"Krivo se mislilo kako je u regiji Kosovo najveći problem. BiH će biti veći problem ukoliko se suštinska pitanja ne budu rješavala. Ova situacija bi se izborima mogla smiriti, ali bi se isto tako stvari mogle vratiti na prijašnje stanje. Zato treba mijenjati model ustrojstva BiH"

"Bojim se da je ovo proljeće u BiH preambiciozno da bi bilo proljeće. Strahujem da ne postane zima. Očito je da se prosvjedima mogu dobiti neke druge dimenzije, poput zasluženih mirovina i nekih radničkih prava, ali je problem što je privreda u potpunosti uništena. Nije u pitanju opstanak ove ili one političke opcije ili regionalne vlade, nego je u pitanju opstanak BiH", upozorio je Mesić, dodajući kako bi novi izbori mogli dovesti do smirivanja situacije, ali je u više navrata naglasio važnost promjene modela koji je na snazi od Daytonskog sporazuma.

Kada je riječ o međunarodnoj zajednici, bivši je predsjednik kazao kako je ona trenutno zaokupljena drugim zemljama te da joj, pokazalo se, BiH trenutno nije u prvom planu. "Krivo se mislilo kako je u regiji Kosovo najveći problem. BiH će biti veći problem ukoliko se suštinska pitanja ne budu rješavala. Ova situacija bi se izborima mogla smiriti, ali bi se isto tako stvari mogle vratiti na prijašnje stanje. Zato treba mijenjati model ustrojstva BiH, na čemu trebaju inzistirati i tamošnji političari kod međunarodne zajednice", kazao je Mesić.

Vehid Šehić iz tuzlanskoga Foruma građana složio se kako Daytonski sporazum nije dobro rješenje za BiH. "Samo je budala mogla napisati onaj članak u njemu, prema kojem su nabrojana tri konstitutivna naroda, potom manjine i zatim građani, kao da su građani nešto totalno izvan toga", kazao je Šehić, dodajući kako je toj zemlji potreban novi ustav koji će jamčiti da BiH postane građanska država.

"Ovaj ustanak nije bošnjački, nego socijalni. Bilo je čak i teorija zavjere, tvrdilo se da politika stoji iz svega. Prava je istina da je to bio trenutak kada je gladni stomak ujedinio građane"

Šehić, koji dolazi iz Tuzle, kritizirao je medijske napise i izjave nekih javnih osoba koje se predstavljaju kao građanski intelektualci, zbog upornog navođenja kako se radi o izričitim bošnjačkim prosvjedima. "Ovaj ustanak nije bošnjački, nego socijalni. Bilo je čak i teorija zavjere, tvrdilo se da politika stoji iz svega. Prava je istina da je to bio trenutak kada je gladni stomak ujedinio građane", rekao je Šehić, dodajući kako su u BiH imali etničku i pljačkašku privatizaciju. "Nije Bošnjaku ništa 'oteo' Hrvat ili Srbin, nego mu je njegov Bošnjak 'oteo', što vrijedi i u slučaju Hrvata i Srba", istaknuo je.

Ne čudi ga što su se prosvjedi proširili baš iz Tuzle, jer je tamo, kaže, uništena industrija i radnička klasa. "To je, međutim, primjetno na razini cijele države, u kojoj se čak i pojam radničke klase više ne koristi. Vlast je socijalno neosjetljiva, a politika je najunosniji biznis. Plaće ministara veće su od hrvatskih, a rezultata njihovog rada nema. Paraliza traje godinama", rekao je Šehić, koji je optimist glede posljedice aktualnih prosvjeda.

zoran_pusic_stjepan_mesic_fahid_sehic_foto_h.s..jpg zoran_pusic_stjepan_mesic_fahid_sehic_foto_h.s..jpg

"Ako ništa, vlast se po prvi puta prepala i sada zna da postoji ulica koja je može svrgnuti", poručio je.

Kao posljedica prosvjeda u Tuzli su se stvorile tri građanske skupine koje sad pregovaraju s vlastim. U tome Šehić vidi potencijalni problem. "Opasnost da se te tri skupine, koje međusobno nemaju nekog kontakta, sada ne podjele po uzoru na tri velike stranke. Građani ne trebaju previše očekivati", rekao je, pozvavši sve građane BiH da izađu na izbore i glasaju, kako se prazan listić ne bi mogao zloupotrijebiti.

Poruka hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić bila je "ohrabrujuća", kaže Šehić. Pusić je u ponedjeljak u Bruxellesu rekla kako Europska unija treba osmisliti specifičan pristup za približavanje Bosne i Hercegovine, treba reagirati odmah i naći europsko rješenje. Iako stoji pitanje je li hrvatski premijer Zoran Milanović trebao otići u Sarajevo, njegova mostarska poruka također je pozitivna i ohrabrujuća, dodao je Šehić.

Jedan od građana iz publike, koji je u konstantnom kontaktu sa sudionicima plenuma što se svakodnevno održavaju u BiH, kazao je kako njih ne zanimaju priče o tome tko će biti na vlasti, Daytonski sporazum, teorije zavjere ili navodna politička pozadina prosvjeda. "Njih samo zanima činjenica da su se vlastodršci po prvi puta usrali i da će zbog toga ispunjavati zahtjeve prosvjednika. Građani na plenumu su svjesni kako su pokazali zube. Dilema je sastavljena u sljedećem: ili kora hljeba ili novi neredi. Nema treće opcije", poručio je.

Ključne riječi: revizija Daytona, prosvjedi u BiH
<
Vezane vijesti