"Preuređenje Gajeve ulice pruža jedinstvenu priliku za inovaciju na prostoru Grada Zagreba koja je uobičajena u mnogim europskim zemljama: uvođenje 'kontra-smjera' za bicikliste", ističu biciklističke udruge u prijedlogu uređenja te ulice koji su poslali Gradu Zagrebu

Udruge Hrvatski biciklistički savez, Sindikat biciklista, Ruralni tandem i Udruga bicikl za sve proučile su nacrt projektnog prijedloga tvrtke Capital Ing d.o.o. prema kojem bi se biciklistička staza trebala izvesti na istočnom pješačkom nogostupu. Predloženo idejno rješenje nastavak je sličnih rješenja koja se mogu vidjeti na nizu nedavno rekonstruiranih ulica u Zagrebu: Trakošćanska, Petrinjska, Martićeva, Klaićeva, Savska itd., koja se u praksi nisu pokazala kvalitetnim, a u mnogo slučajeva su i kontraproduktivna.

"Smatramo da postojeće idejno rješenje za Gajevu ulicu ponavlja lošu praksu iz ranije navedenih primjera i nije u skladu sa suvremenim europskim standardima niti s preporukama stručnjaka na polju biciklističkog prometa. Ovo rješenje ponovno dovodi u konflikt pješake i bicikliste, a ne osigurava ni komfor, niti sigurnost vožnje biciklom te time Zagreb nažalost udaljava od razvojnih ciljeva naprednih svjetskih gradova. Žuta crta na nogostupu, što je osnova postojećeg idejnog rješenja, je zastarjela metoda projektiranja biciklističkih staza i ne koristi se u zemljama s razvijenim biciklističkim prometom", ističu iz udruga.

Postojeće idejno rješenje za Gajevu ulicu ponavlja lošu praksu iz ranije navedenih primjera i nije u skladu sa suvremenim europskim standardima niti s preporukama stručnjaka na polju biciklističkog prometa.

Postojeći prijedlog zato smatraju neprihvatljivim pa su predložili drugačije rješenje, koje je u skladu sa suvremenim standardima projektiranja biciklističkih staza. Prijedlog udruga podržali su i stručnjaci, Aleksandar Lukić s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta, Srečko Pegan iz Savjeta prostornog uređenja i Niko Gamulin iz Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba.

Naime, prema sadašnjem stanju, postoji velika količina stalno parkiranih i zaustavljenih vozila na jednoj prometnoj traci u najvećem dijelu Gajeve ulice. "Rezultat toga je da, što se tiče brzine i protočnosti, ta ulica većinu vremena efektivno ima samo jednu prometnu traku kojom se promet svih vozila odvija dovoljno sporo da biciklisti time nisu ugroženi, niti dodatno usporavaju motorni promet", naglašavaju.

Zato smatraju da se i dalje biciklistički promet u smjeru sjevera može odvijati u mješovitom obliku s ostalim prometom, uz horizontalnu i vertikalnu signalizaciju (upozorenje na bicikliste u prometu) te uz ograničenje brzine na 30 km/h u Gajevoj i  druge mjere smirivanja prometa. 

Što se tiče kretanja biciklista u suprotnom smjeru, preuređenje Gajeve ulice pruža jedinstvenu priliku za inovaciju na prostoru Grada Zagreba koja je uobičajena u mnogim europskim zemljama: uvođenje "kontra-smjera" za bicikliste. Prema ovom prijedlogu, dozvolit će se i omogućiti kretanje biciklista u suprotnom smjeru u odnosu na ostali promet. Na zapadnom dijelu kolnika obilježit će se prometna traka širine 1,2 m za kretanje biciklista prema jugu. Time se spaja pješačka zona i buduća biciklistička magistrala koja će prolaziti Teslinom ulicom sa biciklističkim stazama na oba Zelena vala te s prostorom Glavnog kolodvora.

gajeva1.jpg

"Da bi se prilikom izlaska vozila s parkirališta postigla potrebna razina sigurnosti za bicikliste koji se kreću novom trakom za suprotan smjer, sva postojeća i planirana koso i okomito postavljena parkirna mjesta na zapadnoj strani Gajeve ulice se pretvaraju u bočna, tj. uzdužna parkirna mjesta (u sklopu postojećeg drvoreda). Gubitak parkiranih mjesta bit će minimalan ako se istovremeno na istočnoj strani sva parkirna mjesta pretvaraju u koso položena mjesta. Time se uvelike nadoknađuje, a na nekim dionicama Gajeve i premašuje, broj parkirnih mjesta u odnosu na postojeći projektni plan. Točnu procjenu o dobitku ili gubitku broja parkirnih mjesta ne možemo dati jer to ovisi o tome što će biti odabrano kao tipična širina pojedinog kosog parkirnog mjesta. Naime, na većem dijelu Gajeve sada kosa parkirna mjesta imaju oko 3 metra, dok je prema postojećem nacrtu preuređenja predviđena širina od 2.3 metra po kosom parkirnom mjestu. Dakle, konačan broj mjesta ovisit će o izboru između količine mjesta i komfora njihovog korištenja", piše u prijedlogu.

Iz udruga naglašavaju da prema ovom prijedlogu fizički profil ulice ostaje isti kao i sada. Ne treba premještati rubnjake radi ostvarenja ovog prijedloga. Jedino što se mijenja je horizontalna signalizacija. 


 

Cijeli prijedlog s detaljnim obrazloženjima pročitajte ovdje:

gajeva_-_prijedlog_uredjenja.pdf

<
Vezane vijesti