Foto: Koalicija za zaštitu rijeka BiHFoto: Koalicija za zaštitu rijeka BiHPet godina proteklo je od odlaska zadnjeg stroja iz kanjona rijeke Željeznice, a njezini branitelji tek sada mogu odahnuti. Zbog isteka ugovora o koncesijama za mini-hidroelektrane (MHE) Luke, Bakovići, Željeznica, Željeznica 3 i Žica te nepostojanjem zahtjeva za produženjem istih, navedeni ugovori prestali su važiti, odnosno gradnje navedenih MHE na rijeci Željeznici neće biti.

Ovo je potvrđeno Eko udruzi Gotuša iz Fojnice u Ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva kantona Središnja Bosna.

"Rokovi za gradnju i puštanje u komercijalni rad Ugovora o koncesijama za MHE Luke, Bakovići, Željeznica 1, Željeznica 3 i Žica su istekli, te nije Ovim je uspješno završena dugogodišnja borba lokalnog stanovništva za zaštitu rijeke Željeznicebilo zahtjeva za produženje istih, niti su isti produženi, tako da su predmetni ugovori prestali važiti. Koncesionari koji su sa Koncesionarom (Vlada SBK/KSB) zaključili prednje navedene ugovore izgubili su pravo na dodijeljene koncesije", naveli su u Rješenju o slobodi pristupa informacijama iz nadležnog Ministarstva.

Ovime je uspješno završena dugogodišnja borba lokalnog stanovništva za zaštitu rijeke Željeznice. "Sadržaj ovog rješenja jasno govori da su koncesije za navedene MHE ništavne, a svaki novi eventualni koncesionar morao bi krenuti postupak od samoga početka i ponovo se suočiti s voljom naroda", ističu u udruzi Gotuša, koja je i nastala iz zajedničke želje lokalnog stanovništva da spriječe gradnju MHE.

"Ovo bi trebala biti pouka i poruka svima da napokon shvate kako nam je zajednički interes prije svega očuvanje životne sredine, nasuprot želja pohlepnih pojedinaca da gradnjom MHE kapitaliziraju prirodna bogatstva samo za vlastito bogaćenje, bez obzira na posljedice za lokalno stanovništvo. Jamstvo toga bilo bi potpuno brisanje gradnje MHE iz Prostornog plana općine, što i jeste naš krajnji cilj", naglašavaju u Gotuši.

"Trpjeli smo razne neprilike; od vremenskih nepogoda do ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Silni su bili pritisci, prijetnje, zastrašivanja, pozivanja na sud i kazne. No, branitelji rijeke stoički su izdržali sve i s radošću ispratili zadnji radni stroj na kojem se godinu dana hvatala hrđa, sa željom da se nikada više ne pojavi u koritima naših prekrasnih rijeka", zaključuju.

<
Vezane vijesti