ttip_copy63390.jpgEuropski parlament jučer je izglasao preporuke Europskoj komisiji o nastavku pregovora o TTIP-u nakon kontroverznog odgađanja rasprave i glasanja prošlog mjeseca zbog ugrožene većinske podrške sporazumu uslijed velikih neslaganja unutar grupacija lijevog centra, javlja ORaH.

Kako javljaju iz ORaH-a, točka prijepora bio je mehanizam ISDS koji omogućava stranim korporacijama/investitorima tužbu i naplatu štete od strane države, ukoliko država donese zakone ili regulatorne standarde koji mogu utjecati na smanjenje njihovih profita. Ovaj način pravne "zaštite" interesa korporacija zaobilazi postojeće pravne mehanizme i sudove EU, stvarajući nepotreban paralelan pravni sustav u formi Od Vlade očekujemo kvalitetnu nezavisnu studiju utjecaja TTIP sporazuma prije zauzimanja stava Vlade o bezrezervnoj podršci sklapanju ovog sporazuma.arbitražnog suda. Takav netransparentan i nedemokratski postupak, vođen izvan postojećeg pravnog sustava te koji stvara jednosmjerni postupak rezerviran isključivo za investitore uzrokovao je veliki pritisak od strane građana EU na njihove europarlamentarce te ugrozio dosadašnju stabilnu većinsku podršku TTIP-u.

"Međutim, mjesec dana bilo je dovoljno predsjedniku Europskog parlamenta, Martinu Schulzu kako bi konsolidirao redove i stvorio 'kompromisno' rješenje. Odbačen je mehanizam ISDS kao poželjan te je predložen novi pravosudni sustav koji bi ga trebao zamijeniti. Novi sustav privatnih arbitražnih sudova također predstavlja izdvojeni paralelan pravosudni okvir rezerviran za investitore. Stoga, iako je postignut kompromis jer se ista stvar nazvala drugačiji imenom, konkretne promjene koje bi štitile interese država i građana ovim sporazumom, nisu donijete", navode iz ORaH-a.Odbačen je mehanizam ISDS kao poželjan te je predložen novi pravosudni sustav koji također predstavlja izdvojeni paralelan pravosudni okvir rezerviran za investitore.

Mehanizam ISDS samo je jedno od spornih pitanja sporazuma između EU i SAD-a. Posebno zabrinjava predviđeni mehanizam "regulatorne suradnje" koji uvodi zasebno tijelo i proces koji ne podliježe demokratskoj kontroli građana, a imat će zadatak provjere i mogućnost blokiranja zakona koji mogu utjecati na smanjenje profita korporacija na budućem "jedinstvenom tržištu" EU i SAD-a koje TTIP uspostavlja. Većina zastupnika Europskog parlamenta jučerašnjim glasanjem dala je podršku i ovom postupku. Postupku koji, ironično, "veže ruke" Europskom, ali i nacionalnim parlamentima.

ORaH upozorava na štetu koju bi potvrđivanje ovog ugovora prouzročilo europskoj ekonomiji i interesima, a posebice malim i ranjivim gospodarstvima poput hrvatskog te poziva Vladu Republike Hrvatske i hrvatske europarlamentarce/ke da se suprotstave donošenju ovog ugovora. Od Vlade RH očekujemo kvalitetnu nezavisnu studiju utjecaja TTIP sporazuma, koja je već odavno trebala biti napravljena, a definitivno prije zauzimanja stava Vlade o bezrezervnoj podršci sklapanju ovog sporazuma.

Ključne riječi: EU parlament, TTIP
<
Vezane vijesti