H-Alter
Foto: Damir SenčarFoto: Damir SenčarBrojne utjecajne osobe iz europskog i svjetskog intelektualnog, kulturnog i političkog miljea inicirale su apel protiv revizionizma u Vladi RH s jasnom i jednostavnom porukom - revizionizam i relativizacija povijesnih kršenja ljudskih prava, te zločinačkih ideologija i režima koji su do tih kršenja doveli neprihvatljivi su u kontekstu europske demokracije.

Apel su inicirali Europski antirasistički pokret – EGAM (European Grassroots Antiracist Movement), Inicijativa mladih za ljudska prava i Kulturnjaci2016.

"Suvremena je Europa izgrađena na iskustvu shvaćanja da ideologije jednoumlja, isključivosti i nacionalizma donose podjele i stradanja, a proces ujedinjenja Europe je pokrenut upravo kako bi takve podjele i stradanja u budućnosti bila spriječena. Stoga, zajednička nam je YIHR: "Od zahtjeva za smjenom Hasanbegovića i odbacivanjem politike revizionizma i relativizacije nećemo odustati"civilizacijska odgovornost neprestano upozoravati na opasnost koju takve ideologije i stavovi donose, gdje god i kada kod se pojave", stoji u apelu koji je upućen na sve najznačajnije političke i institucionalne adrese, uključujući Hrvatski sabor, Vladu i Ured predsjednice u nadi da će njegov sadržaj pridonijeti tome da političko vodstvo u Hrvatskoj shvati kako mora hitno započeti s promjenama svojih političkih praksi i diskursa, te politiku koju vodi uskladiti s temeljnim demokratskim vrijednostima.

Među potpisnicima su Benjamin Abtan, predsjednik EGAM-a; Beate i Serge Klarsfeld, počasni veleposlanici i specijalni izvjestitelji UNESCO-a za obrazovanje o Holokaustu i prevenciju genocida; Kim Campbell, bivša premijerka Kanade i predsjednica Svjetskog pokreta za demokraciju; Dario Fo, laureat Nobelove nagrade za književnost te filozofi, povjesničari i profesori kao što su: Etienne Balibar, Alain Finkelkraut, Frédéric Encel, Alice Tajchman, Toni Negri, Gayatri Chakravorty Spivak, Chantal Mouffe, Saskia Sasse, Judith Butler i mnogi drugi.

Najznačajniji pokazatelj legitimiranja prakse revizionizma u Vladi RH zasigurno je imenovanje Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture, i onoZajednička nam je civilizacijska odgovornost neprestano upozoravati na opasnost koju takve ideologije i stavovi donose, gdje god i kada kod se pojave vrlo jasno upućuje na ideološku paradigmu i praksu vlade u cjelini. Stoga se ovim apelom upozorava na problem širi od jednog ministra i jednog ministarstva, te se zahtijeva potpuno i jasno odbacivanje politike revizionizma i relativizacije kao programskog načela vlade, gdje bi smjena ministra Hasanbegovića bila prvi korak u tom procesu.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava podsjećaju kako su upravo s EGAM-om prilikom imenovanja nove Vlada uputili Tihomiru Oreškoviću otvoreno pismo koje je supotpisalo preko 30 organizacija za ljudska prava, a kojim je traženo da se povuče prijedlog imenovanja Hasanbegovića ministrom kulture. Odmah po imenovanju, inicijativa Kulturnjaci2016 pokrenula je peticiju koju je do danas potpisalo više od 4500 ljudi iz Hrvatske i inozemstva, uključujući brojne istaknute umjetnice i umjetnike, te kulturne radnike i radnice.

"Od zahtjeva za smjenom Hasanbegovića i odbacivanjem politike revizionizma i relativizacije nećemo odustati. Ovim putem najavljujemo kako ćemo, između ostalih aktivnosti, krajem lipnja organizirati izlaganja nekih od istaknutih potpisnika ovog apela u Zagrebu", ističu iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Apel možete pročitati ovdje.

aem_copy35420.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti