orah_jadran_copy64829.jpgZeleni Europe su se složili da eksploatacija nafte ugrožava čak četvrtinu gospodarskih prihoda Hrvatske i da je rizik jednostavno prevelik.

Dvadeset i drugo Vijeće Europske zelene stranke, koje je održano u Zagrebu od petka 15. svibnja, službeno je zatvoreno u nedjelju poslijepodne. Vijeće je donijelo dvanaest rezolucija, među kojima je izglasana i rezolucija protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu čiji je predlagatelj bila stranka ORaH, zajedno s talijanskom strankom Federacija zelenih.

"Drago nam je što je Europska zelena stranka podržala naš prijedlog rezolucije koji se protivi projektu koji je štetan za gospodarske interese Republike Hrvatske. Zeleni Europe jasno su se složili da eksploatacija nafte ugrožava čak četvrtinu gospodarskih prihoda Hrvatske i da je rizik jednostavno prevelik. Europski zeleni ovom rezolucijom vršit će daljnji pritisak s ciljem provjere usklađenosti projekta s međunarodnim konvencijama i direktivama Europske unije. Organizacija ovog događaja veliko je priznanje i iskaz prijateljstva  prema ORaH-u i Republici Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije, izjavila je predsjednica ORaH-a Mirela Holy.

Europski zeleni izrazili su stav da moguće otkriće nafte u Jadranu neće povećati energetsku sigurnost niti Hrvatske niti Italije, budući da će koncesije u trajanju 30 godina dobiti strane kompanije te će države i dalje biti primorane kupovati naftu na stranim tržištima. Sve zemlje koje dijele granice na Jadranskom moru trebaju sudjelovati u procjeni utjecaja talijanskih i hrvatskih koncesija na okoliš te se ista procedura treba primijeniti na koncesije istraživačkih i eksploatacijskih projekata u svim zemljama Jadrana, sukladno Arhuškoj i ESPOO konvencijama.

Posebno je istaknuto kako projekti istraživanja i eksploatacije ugljikovodika ne bi trebali ometati poduzete korake prema razvoju obnovljivih izvora energije u našoj regiji koji mogu ostvariti tehnološki napredak, ekonomski prosperitet i energetsku sigurnost Hrvatske. Nadalje, zeleni će preko svojih zastupnika u Europskom parlamentu poticati Europsku komisiju na provjeru usklađenosti postupaka procjene utjecaja na okoliš od strane Hrvatske i Italije s Direktivom (2201/92 / EU), odnosno Direktivom (2014/52 / EU).

Ključne riječi: Jadran, ORaH
<
Vezane vijesti