H-Alter
Ilustracija: WikimediaIlustracija: WikimediaEuropska kućanstva zahvaljujući novim mjerama za ekološki dizajn proizvoda godišnje mogu uštedjeti u prosjeku 150 eura, tvrde iz Europske komisije.

Nove mjere za ekološki dizajn proizvoda kao što su hladnjaci, perilice rublja, perilice posuđa i televizori u EU prvi put uključuju obveze vezane uz mogućnost popravka i recikliranja.

"Bolji ekološki dizajn tih uobičajenih kućanskih aparata bitan je za ostvarivanje ciljeva za energetsku učinkovitosti, u skladu s prioritetom EU-ove energetske unije. Takvim se poboljšanjem trajanja, mogućnosti održavanja, ponovnog korištenja, nadogradnje, recikliranja i rukovanja otpadnim uređajima pridonosi ciljevima kružnog gospodarstva", napominju iz Europske komisije koja je jučer usvojila mjere.

Procijenili su da će se tim mjerama i oznakama energetske učinkovitosti donesenima 11. ožujka do 2030. godišnje uštedjeti ukupno 167 TWh energije. Toliko iznosi godišnja potrošnja energije u Danskoj, a takva ušteda odgovara smanjenju od više od 46 tona ekvivalenta CO2. Europska kućanstva zahvaljujući tim mjerama godišnje mogu uštedjeti u prosjeku 150 eura, napominju iz EK.

Ključne riječi: energetska učinkovitost
<
Vezane vijesti