okrugli_stol_energ.jpg"Hrvatska energetska tranzicija je dio veće slike tranzicije energetskih sustava u svijetu i te promjene će zahvatiti naše društvo, a na Hrvatskoj je da promjene iskoristi za vlastiti napredak", jedna je od poruka okruglog stola Hrvatska energetska tranzicija koji se početkom tjedna održao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Zabilježen je izniman interes stručne javnosti studenata i novinara, a zbog kojih i pokrenuta ova inicijativa, kao jedinstveno mjesto za stručni dijalog o temama energetike u Hrvatskoj, smjera razvoja i značaja današnjeg trenutka za naše društvo. Prvi okrugli stol okupio je više od 90 sudionika što samo ukazuje na potrebu za dijalogom i razmjenom ideja i mišljenja.

Profesor Neven Duić je približio sudionicima motive za pokretanje inicijative, značenje energetske tranzicije i perspektivu promjena u Lay: "Trenutni donositelji odluka su na mnogo načina ograničeni starim obavezama i teško prihvaćaju nova kretanja"energetici u svijetu te kako će se one odraziti na naše društvo. "Nadolazeća energetska tranzicija donijet će promjene u energetici te će sustavi raditi sa značajno višim udjelom obnovljivih izvora i distribuiranom proizvodnjom. Tranzicija će otvoriti nova radna mjesta kroz energetsku učinkovitost, masovnu promjenu u transportu kroz zamjenu motora s unutarnjim izgaranjem s električnim motorima i veću primjenu centraliziranih toplinskih sustava. Nove tehnologije omogućit će prihvaćanje veće količine energije proizvedene iz, već sada sve jeftinijih, tehnologija za korištenje energije vjetra i Sunca", smatra Duić-

Stručnjak za održivi razvoj dr.sc. Vladimir Lay je govorio o tome što se u razmišljanju našeg društva i kolektivnoj svijesti mora promijeniti, kako bismo na kreativan i produktivan način prihvatili nadolazeće promjene. "Trenutni donositelji odluka su na mnogo načina ograničeni starim obavezama i teško prihvaćaju nova kretanja, međutim takva tromost je štetna za razvoj i zapravo drži društvo, u najboljem slučaju, na mjestu, dok okolina napreduje. Nove generacije mogu donijeti neophodnu promjenu svijesti mind seta i krenuti u smjeru koji su pokazala uspješna društva u skandinavskim zemljama, u kojima je podrška tranziciji opće prihvaćena", smatra Lay.

Profesor Igor Dekanić s RGN-a je objasnio geopolitičke utjecaje koje ima energetska tranzicija i razloge za nju iz geopolitičke perspektive. Uspostavljena je načelna globalna suglasnost o nužnosti promjene energetske strukture. Sigurnost dobave je uvijek u centru pažnje pri pojavi geopolitičkih i tržišnih neizvjesnosti. Izrazio je mišljenje da su fosilna goriva još uvijek jeftinija od obnovljivih izvora energije uz dosadašnje modele financiranja i poticanja.Dr.sc. Vladimir Jelavić iz EKONERG-a, voditelj projekta Izrade stručnih podloga za izradu Strategije Duić: "Tranzicija će otvoriti nova radna mjesta kroz energetsku učinkovitost, masovnu promjenu u transportu i veću primjenu centraliziranih toplinskih sustava."niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu, detaljno je objasnio kako i zašto je ova strategija, koja će uskoro biti javno objavljena, nastala i kakvu priliku ona za hrvatsko društvo predviđa. Demonstrirano je da je gospodarski rast uz smanjenje emisija moguć, donosi nova radna mjesta te smanjuje ostale štetne emisije.

Nakon izlaganja panelista, razvila se žustra rasprava zainteresirane stručne javnosti, a s pitanjima i komentarima su sudjelovali brojni eminentni stručnjaci i aktivisti. Diskusija je rezultirala zaključkom da je slično okupljanje zaista potrebno u stručnoj zajednici, kako bi se prave informacije mogle poslati donositeljima odluka i cijelom društvu.

Serija okruglih stolova na temu Hrvatske energetske tranzicije će se nastaviti održavati svaki mjesec s novim, važnim temama i predavačima, a informacije o sljedećoj konferenciji u nizu na temu Budućnost centraliziranih toplinskih sustava koja se održava 24. svibnja možete naći OVDJE.

aem_copy96444.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija)

 

<
Vezane vijesti