I dok se u Hrvatskoj vode rasprave o novoj energetskoj strategiji koja će možda uključivati termoelektrane, u BiH su već uznapredovali planovi za gradnju jedne u blizini hrvatske granice, kraj sela Kongora u Duvanjskom polju. Hrvatski mediji ne bave se ovom temom iako bi zbog povezanosti podzemnih tokova i blizine granice zagađenje stizalo i u Dalmaciju. O termoelektrani Kongora za H-alter govori Miro Šumanović, predsjednik ekološke udruge Duvanjska visoravan iz Tomislavgrada
mirosumanovic.jpg
termoelektranatuzla2_2.jpg
plakat_ne_termoelektrani.jpg
blidinje_8.jpg
gori_3.jpg

Slojevi lignita još gore
Federacija BiH pokušava riješiti svoje potrebe za energijom preko termoelektrana. Ostaje činjenica da je to okolišno loša opcija. Ipak, imate li vi viziju kako riješiti opskrbu energijom bez termoelektrana? Kakvi su uvjeti za upotrebu održivih izvora energije, na primjer vjetroelektrana, u Duvanjskom polju i regiji? Razmišlja li se uopće u vlasti Federacije BiH o takvim opcijama?
BiH kao država ima višak električne energije i svake godine izvozi struju, ali i uvozi što je apsurd. Postoje tri elektroenergetske tvrtke koje ne surađuju i ne prodaju jedna drugoj, već jedna uvozi a druge dvije izvoze viškove električne energije iako je vlasnik njih država. U planu je izgradnja 4 vjetroparka i 3 hidroelektrane na području općine Tomislavgrad i udruga će podržati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kao što je izgradnja vjetroelektrana i iskorištavanje energije sunca uz poštivanje ekoloških normi.

<
Vezane vijesti