Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaNakon što su Prijatelji životinja kontaktirali više od stotinu priobalnih gradova i općina i pozvali ih da u sklopu kampanje Poštujmo život u moru postave na svojim plažama u svrhu upozorenja i edukacije mještana, domaćih i stranih turista natpisne ploče Poštujmo život u moru, javili su se prvi zainteresirani gradovi i općine – grad Dubrovnik i općina Vela Luka.

Budući da je ribolov zabranjen, osim uz prethodno ishodovanu i plaćenu dozvolu, Prijatelji životinja žele istaknuti kako je nužno poduzeti mjere kako bi se zaštitilo naše more, posebice zbog velikog broja turista koje treba informirati o hrvatskim zakonima.Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja uslijed pretjeranog izlova ribe za ljudsku prehranu, klimatskih promjena, te zagađenja i sve intenzivnijeg turizma

Priobalni gradovi i općine u mogućnosti su dodatno se uključiti u zaštitu života u našem moru, te temeljem Pravilnika o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru (članak 6. stavak 4.) kao lokalna samouprava u potpunosti zabranit ribolov i pecanje na plažama, na što ih također ovom kampanjom želi potaknuti.

Prijatelji životinja pozivaju i sve ostale gradovi i općine kojima su besplatno ustupili pripreme za tisak da se također uključe u postavljanje edukativnih natpisnih ploča na svom području kako bi spriječili kršenje zakonskih odredbi i patnju riba i drugih morskih stanovnika koje turisti iz zabave izvlače na plaže.

Građani također individualno mogu pridonijeti zaštiti i poštivanju našega mora tako što neće sudjelovati u rekreacijskom i sportskom ribolovu te time što će barem smanjiti konzumaciju ribe, ako već ne u potpunosti izbaciti iz prehrane.

Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja uslijed pretjeranog izlova ribe za ljudsku prehranu, klimatskih promjena, te zagađenja i sve intenzivnijeg turizma.

<
Vezane vijesti