H-Alter
zgrada_hrt_zagreb_foto_wikimedia_commons_copy24630.jpgU organizaciji Hrvatskog društva filmskih redatelja održana je tribina pod nazivom HRT – nezakonje sa zaštitom? Upozoreno je da HRT od 2010. do 2019. godine niti jednom nije ispunio odredbe članka 11. Zakona o HRT-u kojim je propisano da 15 posto svojeg godišnjeg programskog proračuna treba trošiti na nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovinu sredstava treba uključivati djela proizvedena izvorno na hrvatskom jeziku. Iako su na tribinu bili pozvani, niti jedan član Nadzornog odbora HRT-a niti Ministarstva kulture nije se odazvao na poziv.

Iako je zakon eksplicitan, HRT njegove odredbe vrlo slobodno interpretira uz blagoslov jedinog zaduženog regulatornog tijela Agencije za elektroničke medije.Iako Zakon jasno kaže 15% godišnjeg programskog proračuna, HRT, ali i nadležno regulatorno tijelo, Agencija za elektroničke medije, te odredbe ne samo da slobodno interpretiraju već i čitavo propuštaju sankcionirati već cijelo jedno desetljeće

DHFR smatra kako je ovdje riječ o nepropisnom trošenju državne potpore. Podsjećamo da HRT pretplatom koju plaćaju svi građani RH prikupi skoro milijardu i 300 milijuna kuna.

HRT također ne poštuje članak 10. Zakona o HRT-u kojim je propisana kvota emitiranja hrvatskih djela. Zakon propisuje kako većina emitiranih djela mora biti europska, a od toga najmanje 40 % trebaju činiti hrvatska djela, što znači 20% ukupnog programa.

Činjenično stanje je da u igranom programu HRT-a domaći film čini 3% - 8% ukupno emitiranih djela ovisno o kanalu emitiranja, a domaće serije 3%-14%, ovisno o kanalu emitiranja, što je izrazito ispod zakonom propisanog minimuma.

Zbog svega navedenog hrvatski redatelji zahtijevaju od HRT da prekine bojkot hrvatskih audiovizualnih djela u svom programu. Godišnja izviješća o repertoaru za 2017. i 2018. godine daju tužnu sliku sustavnog zanemarivanja hrvatskog i europskog stvaralaštva, bilo da govorimo o filmskim i televizijskim klasicima ili djelima tekuće proizvodnje zbog čega je repertoar audiovizualnih djela hrvatske javne televizije je iznimno je nehrvatski i iznimno neeuropski.

Iako Zakon jasno kaže 15% godišnjeg programskog proračuna, HRT, ali i nadležno regulatorno tijelo, Agencija za elektroničke medije, te odredbe ne samo da slobodno interpretiraju već i čitavo propuštaju sankcionirati već cijelo jedno desetljeće, a na direktnu štetu audiovizualnih autora.

Iz DHFR-a upućuju žurni poziv političkim predstavništvima, Saboru, Vladi i nadzornim tijelima HRT-a sa zahtjevom da se ovakva praksa obustavi, a praksa prilagodi europskim boljim običajima i regulativnoj normi.

Ključne riječi: HRT, mediji
<
Vezane vijesti