Zeleni/ESSZeleni/ESSGrupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu poslala je pismo ministrima, odnosno, predstavnicima država članica EU-a koji će prisustvovati sastanku u petak da se suprotstave bilo kojem tehničkom produljenju za korištenje glifosata i umjesto toga, od Komisije zatraže njegovu zabranu i preusmjeravanje Zajedničke poljoprivredne politike EU-a prema održivom poljoprivrednom modelu, javljaju iz Ureda Davora Škrleca.

Odluku o glifosatu Europska komisija uputila je Odboru za žalbe koji će u petak, 24. lipnja, odlučiti o prijedlogu privremenog "tehničkog produljenja" od 12 do 18 mjeseci za njegovo korištenje na području Europske unije. Tim povodom grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu poslala je pismo ministrima, odnosno, predstavnicima država članica EU-a koji će prisustvovati sastanku u petak da se suprotstave bilo kojem tehničkom produljenju za korištenje glifosata i umjesto toga, od Komisije zatraže njegovu zabranu i preusmjeravanje Zajedničke poljoprivredne politike EU-a prema održivom poljoprivrednom modelu.

"Iako se javna rasprava uglavnom fokusira na potencijalnu kancerogenost glifosata, možemo reći da je problem puno širi jer uključuje budućnost cijelog poljoprivrednog modela EU-a. Vjerujem kako budućnost proizvodnje hrane i zdravog okoliša leži u suradnji s prirodom i prirodnim procesima, a nije usmjeren protiv nje. Nalazimo se na raskrižju na kojem trebamo odabrati put prema održivoj poljoprivredi, a ne prema daljnjoj upotrebi glifosata i ostalih toksičnih herbicida i pesticida koji ugrožavaju naše zdravlje", rekao je zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec.


 aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: glifosat
<
Vezane vijesti