H-Alter
Foto: Ivana PerićFoto: Ivana Perić17. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji - želimo slobodu i ljubav!

Najveći prosvjed za ljudska prava - 17. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride pod sloganom Da nam živi, živi rod, okupio je jučer preko 10 tisuća ljudi u Zagrebu. Aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke, zauzeli su gradske ulice i trgove, kako su istaknuli,  za svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće!  

Okupljanje je započelo u 15 sati na Rooseveltovom trgu gdje je nešto kasnije pročitan ovogodišnji proglas Povorke, u kojem su još jednom istaknuti zahtjevi, među kojima su i oni da se omogući slobodno donošenje odluke o rađanju, da se prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena te da se kroz novi obiteljski zakon prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod. Također, naglasili su kako se svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda.

Ovogodišnja Povorka ponosa održana je u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti, zbog čega, ističu organizatori, traže i zahtijevaju vidljivost 365 dana u godini, sada i odmah!

Povorka, koju su putem pozdravljali i podržavali građani i građanke, stigla je u park Ribnjak gdje su održani koncerti U pol 9 kod Sabe i Le Zbora, a čime je formalno završio program ovogodišnje Povorke i to bez ikakvih incidenata. 

<
Vezane vijesti