vlada.hrvlada.hrSiniša Varga, visoki predstavnik izvršne vlasti, zloupotrebljava svoju poziciju da bi se bez ikakvih dokaza teško ostrvio na cijelu novinarsku struku, ne odgovarajući pritom dovoljno jasno na ono što je jedino bitno: optužbe za koje ga se u medijima tereti.

Postoji ona legendarna scena na zagrebačkoj zračnoj luci, u kojoj Franjo Tuđman, po povratku sa zdravstvenog pregleda u SAD-u, u kamere poručuje kako će se razračunati s onima koji se prodaju međunarodnim "crnim, žutim i zelenim vragovima" za "Judine škude", kako bi po Hrvatskoj širili "velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija". Nakon toga predsjednik je dao riječ predstavnicima novinarske struke, koju je, uz nevladine organizacije, političke oponente i organizatore masovnog prosvjeda protiv uzimanja koncesije Radiju 101, upravo izvrijeđao. Novinar HTV-a postavio je prvo pitanje: "Gospodine predsjedniče, najprije ono što najviše zanima svu hrvatsku javnost: kako se osjećate i kakvo je vaše zdravlje?"

Osamnaest godina nakon opisanog događaja, odigrao se gotovo identičan scenarij, premda obrnutim redosljedom. Novinari su ministra Sinišu Vargu pitali kakvo mu je zdravstvo, a on ih je potom počastio metaforom o prodaji crnim, žutim i zelenim vragovima za Judine škude. Ne, doduše, tim riječima, već tuđmanovskim diskursom koji je prilagođeniji 21. stoljeću: u razgovoru za televiziju N1 kazao je kako su novinarski napisi o njegovim mogućim sukobima interesa "usko povezani s javno nabavnim postupcima i da ima dovoljno indicija da se kaže da je jedan krug novinara rentno motiviran od strane industrije", odnosno da je "određeni honorar otišao novinarima koji stranpute u svojem moralu". Kad se prevede ministrov tuđmanovski jezik o rentnim motivacijama, moralnim stranputicama te jednim krugovima i pravokutnicima, Varga je zapravo optužio novinare da ga kritiziraju jer su korumpirani od strane privatnih kompanija kojima šteti njegova borba za transparentnost javne nabave.

Siniša Varga, ministar koji je pokazao sposobnost da u nekoliko mjeseci nakupi lijepi broj afera (Foto: vlada.gov.hr)<br> Siniša Varga, ministar koji je pokazao sposobnost da u nekoliko mjeseci nakupi lijepi broj afera (Foto: vlada.gov.hr)

Premda su iz HND-a poručili kako ovakve izjave prema novinarima "ne pamte od niti jednog predstavnika izvršne vlasti u Hrvatskoj", istina je, dakle, da je u samostalnoj Hrvatskoj postojao još jedan politički moćnik koji je viškom kletvi i manjkom argumenata častio one koji ga kritiziraju.

U slučaju samog Varge, kritike se štancaju na gotovo svakodnevnoj bazi. Otkako je u lipnju ove godine imenovan ministrom zdravlja, skupio je lijepu količinu afera. U kolovozu je tako objavljeno da je slabo poznata udruga koju je ministar osnovao, na njegov prijedlog dobila od Vlade novce za sufinanciranje jedne konferencije, zbog čega je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo i proces protiv Varge. Potom je objavljeno da je kao donedavni ravnatelj HZZO-a odobrio trošak od 1,2 milijuna kuna za renoviranje sobe za sastanke. Potom je objavljeno da je za vrijeme mandata u HZZO-u zahvaljujući bagatelnim nabavama angažirao usluge PR agencije Rizol za "ispitivanje javnog mišljenja", iako je angažiranje vanjskih PR agencija premijer Milanović strogo zabranio. Potom je objavljeno da je u HZZO-u angažirao privatne detektive "Praćenje rada Ministarstva zdravlja" - to je savršen eufemizam koji opisuje nepriznatu želju dobrog dijela političke elite za kastriranim medijima koji će ih redovno pitati za "zdravlje" i zaobilaziti neugodna pitanja o "ministarstvu" da provjere postoje li u njihovim prostorijama tajni prislušni uređaji kojima informacije sa sastanaka u HZZO-u dolaze do osoba koje nisu bile na njima. Potom je objavljeno da je Varga kao ravnatelj HZZO-a angažirao sam sebe za stručnjaka u bolnici.

Varga je oštro demantirao potonju objavu, zaprijetivši svim medijima da će ih tužiti ako prenesu sporni tekst s portala Index.hr. Potom je na drugom mjestu poručio kako više ne prati domaće medije zbog vlastitog mentalnog zdravlja. Možda ne prati medije, ali po svemu sudeći prati novinare koji u njima rade. Da li za praćenje koristi usluge privatnih detektiva ili je sam preuzeo inicijativu, za ovu je priču sasvim nebitno. Jedino je bitno da visoki predstavnik izvršne vlasti zloupotrebljava svoju poziciju da bi se bez ikakvih dokaza teško ostrvio na cijelu jednu struku, ne odgovarajući pritom dovoljno jasno na ono što je jedino bitno: optužbe za koje ga se u medijima tereti.

Doduše, želeći umanjiti političku štetu zbog svoje izjave, Varga se na koncu ispričao svim onim novinarima koji "pošteno rade svoj posao", da bi potom nastavio diskursom zbog kojeg se morao ispričati. "Ministar nikog nije optužio, niti može izravno nikog optuživati, već se zapitao: Dok se u jednim medijima redovito prati rad Ministarstva i reformski potezi u zdravstvu, zbog čega se u drugima inzistira isključivo na konstruiranim 'aferama'", poručili su u priopćenju iz njegovog ministarstva.

Da je bio na mjestu Darka Milinovića, jednog od svojih prethodnika, Varga ne bi imao razloga za postavljanje ovakvog pitanja. Tada je ministar zdravlja, zajedno s premijerom Ivom Sanaderom, davao jasne smjernice urednicima najtiražnijih medija kako da svi zajedno objektivno prate "rad Ministarstva i reformske poteze u zdravstvu. " I oni su upravo to radili. Nataša Škaričić, autorica većine spornih tekstova o Vargi Varga je zapravo optužio novinare da ga kritiziraju jer su korumpirani od strane privatnih kompanija kojima šteti njegova borba za transparentnost javne nabave koju ovaj napada ne spominjući joj ime, javno se pobunila protiv takve koruptivne prakse, zbog čega i danas osjeti takve posljedice da je o ministru zdravlja prisiljena pisati u nekolicini medija koji prihvaćaju njezine tekstove.

Stvar je u tome da ministar ne razumije da nisu problem oni malobrojni mediji koji ga kritiziraju, već oni koji "prate rad Ministarstva i reformske poteze u zdravstvu" ili u bilo kojem drugom resoru. "Praćenje rada Ministarstva zdravlja" - to je savršen eufemizam koji opisuje nepriznatu želju dobrog dijela političke elite za kastriranim medijima koji će ih redovno pitati za "zdravlje" i zaobilaziti neugodna pitanja o "ministarstvu". Najžalosnije u svemu tome je što većina medija pristaje na takva pravila igre. Na pitanje zašto je tomu tako, može se dati puno odgovora. Jedan od benignijih je činjenica da je Vlada prošle godine smanjila PDV dnevnim tiskovinama i tako nakladnicima bezuvjetno dodijelila oko 30 milijuna kuna na godišnjoj razini. A tu je i činjenica se neke od njih spašava kroz predstečajne nagodbe oprostom milijunskih dugovanja prema državi..

Za razliku od ministrovih maglovitih i ničim argumentirnih optužbi o primanju provizije za kritičke tekstove, ovo su sasvim konkretni primjeri strukturne korupcije kojom većina najutjecajnijih medija u Hrvatskoj naplaćuje "objektivno" praćenje rada Vlade, Varginog ili bilo kojeg drugog ministarstva.

Na koncu, nema sumnje da je zbog svojih izjava Varga zaslužio smjenu po hitnom postupku. No, poznavajući premijerovu dosljednost po pitanju kriterija za otpuštanje ministara, to se, dakako, neće desiti. Ne preostaje, stoga, ništa drugo nego sačekati i vidjeti koliko ima istine u ministrovom demantiranju optužbi o sukobima interesa. Jedino što zasad pouzdano znamo jest koliko je istine bilo u onoj epizodi s Tuđmanom, nakon povratka s pregleda iz SAD-a: nije bio vrijed, kao što su nas mjesecima uvjeravali iz Ministarstva zdravlja, već karcinom želuca.


 

eu_copy36243.png

Ova publikacija izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske unije. Stranica projekta: Safety net for European journalists.

<
Vezane vijesti