H-Alter
Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaVolonteri Mreže za zaštitu životinja, u sklopu kampanje Ili žmiriš, ili si za kastraciju, performansom na središnjem zagrebačkom trgu danas su skrenuli ozornost na gorući problem napuštenih životinja, s čime se suočavaju svaki dan. Aktivisti su legli u crne vreće simbolizirajući tisuće odbačenih štenaca i mačića, osuđenih na patnju i smrt.

Svi ti neželjeni i nasilno prekinuti životi nastali su od životinja koje imaju skrbnike, ali ih oni nisu kastrirali, iako kastracija ima brojne zdravstvene i ostale prednosti za životinje. Prepušteni samima sebi, velika većina štenaca i mačića završava svoj kratki život, obilježen bolom i patnjom, a da ih nitko ne primijeti.Mreža za zaštitu životinja, u kojoj je više od 30 udruga za zaštitu životinja, smatra da ne smijemo žmiriti na patnju životinja i da jedino propisivanjem obavezne trajne sterilizacije možemo prekinuti začarani krug

Oni sretniji dospiju u uvijek prepuna skloništa ili u domove preopterećenih volontera. Samo manji broj dočekat će starost jer je veći broj napuštenih životinja nego mjesta u skloništima i onih koji ih žele udomiti. Trajna sterilizacija humano je rješenje umjesto zgaženih, utopljenih i napuštenih životinja, poručuju aktivisti.

Mreža za zaštitu životinja, u kojoj je više od 30 udruga za zaštitu životinja, smatra da ne smijemo žmiriti na patnju životinja i da jedino propisivanjem obavezne trajne sterilizacije možemo prekinuti začarani krug nekontroliranog razmnožavanja životinja i neodgovornosti pojedinaca koji odbacuju neželjene potomke.

Pohvaljuju gradove i općine koji primjenjuju Zakon o zaštiti životinja koji im daje ovaj snažan alat kako bi stali na kraj ružnim pričama koje se svakodnevno odvijaju na ulicama, smetlištima i u šumama, jarcima i kontejnerima.

Uz kontrolu mikročipiranja svih pasa, važno je da gradovi i općine iskoriste zakonsku mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao obavezne metode kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz propisane evidentirane izuzetke. Takvim konkretnim i logičnim rješenjem mogu smanjiti i patnju životinja i financijske izdatke zbog neodgovornosti građana.

Udruge članice Mreže za zaštitu životinja, koje su samo u 2017. spasile više od 5000 životinja, apeliraju na sve da prestanu žmiriti na patnju životinja i zauzmu se za propisivanje obavezne trajne sterilizacije u svojoj lokalnoj sredini. 

Više informacija o kampanji Ili žmiriš, ili si za kastraciju, kao i o prednostima trajne sterilizacije, može se pogledati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

<
Vezane vijesti