Performance Paulina AlmeidaPerformance Paulina AlmeidaMagic Carpets, projekt koji se odvija u 13 europskih zemalja inspiriran putovanjima kao čežnjom, potrebom i nužnošću, tijekom lipnja i srpnja slijeće i na naše prostore. Hrvatski partner u projektu, tvrtka Lab852 iz Zagreba projekt će realizirati na dvije lokacije – u gradu Zagrebu i u Jelsi na Hvaru, u suradnji s umjetnicama Maj Horn iz Danske, Paulinom Almeidom iz Portugala te zajednicama koje privremeno ili stalno nastanjuju ove prostore.

Maj Horn je u svom projektu odlučila povezati mlade zagrebačke umjetnike s migrantima iz Sirije i Iraka, oslanjajući se na sličnosti koje povezuju ove dvije skupine, u prvom redu financijske poteškoće s kojima se obje suočavaju. Produkcijski budžet umjetnica je tako odlučila potrošiti na angažman sudionika u kreiranju Mapi Zagreba vođene šetnje i publikacije koja će nam pokazati grad iz njihovih osobnih perspektiva.

U okviru 5. Tjedna Izbjeglicama, 23. lipnja, osam će vodiča u šetnju povesti Karavanu - glazbenike, filozofe, književnike i kuhare koji će doputovati u Zagreb balkanskom izbjegličkom rutom u organizaciji Ibn Rushd, njemačke fondacije za promidžbu arapske kulture u Europi. Šetnja će završiti koncertom u Park šumi Tuškanac u 21 sat, uz fine zalogaje koje će pripremiti kuhari s Karavane u suradnji s kolektivom Sjemenčice.

Paulina Almeida inspiraciju je pronašla u lokalitetima Grapčeve spilje i napuštenog sela Humac na Hvaru. Kontroverze koje su se u posljednje vrijeme pojavile oko pitanja vlasništva i prodaje zemljišta na kojem se nalazi Grapčeva spilja, potaknule su umjetnicu da s djecom kreira epilog priče u kojem zajednica postaje i ostaje vlasnikom prirodnih i kulturnih dobara i odgovorno se njima koristi.

U okviru 4. Etno Hvar Festivala, 17. srpnja, buđenje uspavanih duhova, evociranje plemenskih rituala, drevnih običaja i kulture, poslužit će kao vezivo imaginarnog scenarija performansa u kojem se profesionalni umjetnici i amateri, stvarnost i snoviđenje, udružuju kako bi posjetiocima ispričali povijesno - futurističku priču o otoku čiji je kulturni i ekonomski život obilježen odlascima i dolascima.

<
Vezane vijesti