slika4046.jpgDa je etični model bankarstva sve više ojačao svoje temelje i u Republici Hrvatskoj, govore podaci Zadruge za etično financiranje koja nakon završetka protekle poslovne godine bilježi skoro trostruki porast broja članova. 2016. godine u Zadrugu se učlanilo čak 175 posto više fizičkih i pravnih osoba u odnosu na 2015., što govori u prilog sve većeg povjerenja u model etičnog bankarstva, već dobro poznatog i razvijenog u zemljama zapadne Europe.

Nakon dvije i pol godine vrlo intenzivnog rada Zadruga je u protekloj godini početkom listopada službeno pokrenula proces licenciranja s Hrvatskom narodnom bankom, a početak rada Etične banke očekuju najkasnije do lipnja ove godine.Etična banka u osnivanju prva je banka u Hrvatskoj u vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski održivi te društveno i okolišno odgovorni.

"Sada kada smo na korak do početka rada ebanke, rezultati govore da smo uspjeli izgraditi povjerenje hrvatskih građana i poslovnih subjekata u koncept poslovanja i rada Zadruge i etične banke. Stalan rast broja članova pokazuje da je naš rad prepoznat i da smo se etablirali kao sustav povjerenja i ekonomskog modela koji u zemljama Europe uspješno egzistira već godinama te je kao takav nužan i Hrvatskoj", ističe Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje.

Zadruga, kojoj je glavni cilj umrežavanje i pomaganje svojim članovima, osnivač je Etične banke koja je pak usmjerena prema stvaranjima novih vrijednosti i to kroz ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski, društveno i okolišno održivi. Financiranje svih oblika poduzetništva, novih radnih mjesta, zadovoljenje osnovnih životnih potreba poput obrazovanja, zdravstvenih potrebe, kupnja nekretnina, strukturiranje postojećih kreditnih obveza i dr, osnovni su zadaci etičnog modela bankarstva.

Etična banka u osnivanju prva je banka u Hrvatskoj u vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski održivi te društveno i okolišno odgovorni. Kako bi upravljanje bankom bilo maksimalno demokratično, etična banka će imati samo jednog dioničara i stopostotnog vlasnika – Zadrugu za etično financiranje (ZEF). Učlanjenjem u ZEF svaki član ujedno postaje članom i suvlasnikom etične banke, s jednakim pravom glasa (po principu "jedan član – jedan glas") bez obzira na visinu uloženih financijskih sredstava.

U etičnoj banci moći će se koristiti sve standardne bankarske usluge – mnoge potpuno besplatno i uz razvojne kamatne stope do maksimalnih četiri posto.

Ključne riječi: zadruge, etična banka
<
Vezane vijesti