H-Alter
Foto: BiovrtFoto: BiovrtU sklopu građanske akcije U potrazi za blagom, napravljen je školski biovrt u dvorištu Područne škole Novo Selo Rok, a pokrenuta je i školska vrtlarska grupa.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom u suradnji s OŠ Čakovec – Područnom školom Novo Selo Rok provodi građansku akciju "U potrazi za blagom" kojeg podržava Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah u sklopu programa "Naš doprinos zajednici".Volonteri udruge Biovrt ističu kako će se djecu o zdravoj hrani učiti na najbolji mogući način - iskustveno

U sklopu navedenog projekta, u subotu, 7. svibnja, napravljen je školski vrt u dvorištu Područne škole Novo Selo Rok na zajedničkoj akciji volontera/ki udruge Biovrt, školskog osoblja i obitelji učenika škole.

Kreiran je vrt, postavljena ograda od šibe, složene gredice, posađene trajnice (cvijeće, začinsko i ljekovito bilje) i pomalčirane gredice. Iz Biovrta napominju kako su vrijedne ruke mama, tata, djedova, djece, volontera i školskog osoblja izradile sve to zajedno.

Nekoliko dana poslije započela je i školska vrtlarska grupa. U srijedu, 11. svibnja, održana je vrtlarska akcija sjetve sa svim učenicima škole. Sijali su tikvice, grašak, grah, mahune niske i visoke, kukuruz šećerac, peršin, korabice, rotkvice, salatu, krastavce, lubenice, cvijeće, luk i mrkvu, ciklu, a posađene su i rajčice, paprike i celer.

Vrt će biti mjesto za učenje svih učenika Područne škole Novo Selo Rok, ali i ogledni primjerak za ostale zainteresirane škole i pojedince. Volonteri udruge Biovrt ističu kako će se djecu o zdravoj hrani učiti na najbolji mogući način - iskustveno, poučavajući ih o ciklusu rasta biljaka, povezanosti biljaka i životinjskog svijeta, istovremeno stvarajući pozitivne radne navike boraveći na svježem zraku. 

Kako je sve izgledalo - pogledajte u videu o kreiranju vrta i prvoj sadnji u školskom vrtu, koji je napravila volonterka udruge Biovrt.

Ključne riječi: urbano vrtlarenje, ekologija
<
Vezane vijesti