summit_rijeke_balkana.jpgZbog čega se pokreću brojni planovi za izgradnju hidroelektrana? Kakva je budućnost europskih rijeka? Kojim pravnim alatima se možemo boriti za zaštitu rijeka? Kako zaustaviti subvencije i ulaganja u hidroenergiju? Sve su ovo pitanja na koja će se pokušati odgovoriti tokom Prvog samita o rijekama Evrope koji će se održati u Sarajevu od 27. do 29. septembra u organizaciji Centra za životnu sredinu i austrijske organizacije Riverwatch.

Skupu će prisustvovati brojne organizacije iz Evrope i svijeta koje se bave zaštitom rijeka i problemom masovne izgradnje hidroelektrana, a očekuje se oko 300 učesnika.

Razgovaraće se i o pokretu za uklanjanje brana, alternativnim vidovima energije i mnogim drugim temama, a samit će biti prilika za umrežavanje i razmjenu iskustava učesnika iz raznih krajeva Evrope.

"Odavno je jasna važnost Bosne i Hercegovine na karti rijeka Evrope. Ovim događajem ćemo imati priliku da pokažemo da ne samo što imamo izvrsne rijeke, nego imamo i ljude koji se za te rijeke bore", objasnila je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Ulrich Eichelmann, direktor organizacije RiverWatch ističe da zemlje Balkana imaju nešto čega više nema u ostatku Evrope, a to su upravo živopisne rijeke.

"Ovdje kuca plavo srce Evrope. Ali ukoliko ne budemo obraćali pažnju, sve bi to moglo biti uništeno zbog profita, korupcije i ignorisanja. Rijeke ne nose samo vodu, životinje i biljke, nego i osjećaje", rekao je Eichelmann.

Tokom trajanja samita u večernjim satima će biti prikazani dokumentarni filmovi koji govore o rijekama Evrope, njihovoj vrijednosti i borbi za njihovo očuvanje.

Završetak samita biće obilježen "Koncertom za rijeke Balkana" na platou ispred BBI centra u Sarajevu.

Na koncertu će nastupiti Rambo Amadeus, Tamara Obrovac, Eda Zari i Damir Imamović. Ulaz na koncert je besplatan, a u slučaju kiše biće premješten u Dom mladih Skenderija.

Samit će posjetiti i Balkan River Defence tim (Tim za odbranu balkanskih rijeka) koji je trenutno na Balkan River Tour 3 (turneji balkanskim rijekama) i koji svojim kajacima prolazi kroz rijeke šest država u regionu i to Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.

Kroz vožnju kajacima po predivnim rijekama regiona, Balkan River Defence tim će na svojoj turneji prezentovati i film pod nazivom The Undamaged u kojem se govori da se rijeke, kako i sam samit poručuje, ostave kakve jesu zapanjujuće, čiste i neoštećene.

Cilj ovog samita, kao i Balkan river defence turneje je da shvatimo da se najljepše rijeke Evrope nalaze na Balkanu i trebaju ostati takve, divlje i netaknute!

Navedene aktivnosti su dio kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope.

<
Vezane vijesti