Foto: CZŽSFoto: CZŽSMještani Kruščice pokraj Viteza u BiH jučer su ponovo spriječili investitora da uđe sa strojevima u korito rijeke Kruščice i počne s izgradnjom hidroelektrane. Oko 200 mještana i njihovih susjeda iz okolnih mjesta blokiralo je prolaz strojevima i time su uspjeli sačuvati rijeku za koju se bore već godinu dana.

Izvođač radova je došao u pratnji oko 15 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, i pokušao je da prođe do lokacije za izgradnju. Nakon nekoliko sati blokade i zahtjeva da im se pokaže nalog za akciju, koji su policijski službenici tvrdili da posjeduju, izvođač radova je napustio lokaciju i otišao sa lica mjesta uz skandiranje mještana, obavještavaju iz okolišne udruge Centar za zaštitu životne sredine iz Banja Luke.

"Uprkos svim pritiscima kojima smo svakodnevno izloženi, ne odustajemo. Jučer smo kao i svih 365 dana stali rame uz rame u zaštitu rijeke. Mi bdijemo uz ovu ljepoticu i svim snagama smo ponovno vratili mašine", izjavila je Maida Bilal iz Ekološkog udruženja Bistro iz Kruščice.

Iako nisu pokazali nalog mještanima, pripadnici policije napisali su nekoliko kazni ženama koje su spriječavale prolazak mašina. Svo to vrijeme, saobraćaj za ostala vozila odvijao se nesmetano.

Koncesija za izgradnju ove hidroelektrane je u vlasništvu firme Genna iz Viteza i prema riječima mještana ovog mjesta, izvođač nema sve potrebne dozvole za izgradnju ove hidroelektrane.

Foto: CZŽS Foto: CZŽS

Podsjetimo da se prošle godine, 24. avgusta desio incident u ovom mjestu nakon što su pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog  kantona rano ujutro prekinuli blokadu mosta i priveli više osoba koje su protestvovale protiv izgradnje hidrolektrane, pri čemu je više osoba povrijeđeno.

"Mještani Kruščice su danas još jednom pokazali da ne žele hidroelektrane u svom mjestu. Pozivamo vladu Srednjobosanskog kantona da raskine koncesije za ove hidroelektrane jer je to jedini ishod koji je prihvatljiv u ovoj situaciji", rekla je Jelena Ivanić iz Centra za zaštitu životne sredine. 

Pored protesta na mostu, gdje dežuraju 24 sata, oni vode i pravnu borbu za koju vjeruju da će se okončati u njihovu korist i da će na kraju rezultat biti raskidanje ugovora o koncesiji za dvije hidroelektrane planirane na ovoj rijeci, Kruščica 1 i Kruščica 2.

<
Vezane vijesti