H-Alter
Foto: PixabayFoto: Pixabay“Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?”, pitanje je kojim Sindikat biciklista poziva građane i građanke na novu prosvjednu kritičnu masu. Kritična masa skuplja se u nedjelju, 27. listopada u 15 sati. Prosvjed kreće kod Muzeja Mimara, a njime se upozorava na sustavno zanemarivanje problematike biciklističkog prometa i katastrofalno stanje biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj.

“Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi kojeg je u proljeće 2016. donijelo Ministarstvo prometa, trebao je bitno podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj kroz osiguranje sigurnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti biciklističke prometne mreže. U stvarnosti su se Osim vozača bicikala, iz Sindikata biciklista na prosvjednu kritičnu masu pozivaju i pješake, ali i romobiliste, skejtere, rolere, roditelje s djecom, osobe s teškoćama u kretanju i sve ostale koji smatraju da stati na kraj opasnim i nepropisim uvjetima za ne-automobilski promet u Zagrebu i Hrvatskojdogodile samo kozmetičke promjene: osim što se i dalje preuske biciklističke staze sada označavaju bijelom umjesto žutom bojom, biciklistička infrastruktura je i dalje nepovezana, ponižavajuća i opasna, obilježena na prostoru pješaka, prepuna prepreka, stupića, visokih rubnjaka i znakova posred staza, a Pravilnik se pokazuje kao mrtvo slovo na papiru”, poručuje Tena Šarić iz udruge Sindikat biciklista.

“Šira javnost, ali i pojedini stručnjaci, sve glasnije okrivljavaju vozače bicikala za neodgovorno ponašanje i proglašavaju ih glavnim negativcima u prometu. Nažalost, nitko se ne bavi činjenicom da su vozači bicikala prisiljeni snalaziti se, svatko na svoj način, u korištenju nelegalne infrastrukture, a da nitko ne kažnjava one koji su takvu infrastrukturu stvorili. Inspekcija za ceste kao ni policija ne pokazuju nikakav interes da sukladno svojim ovlastima prisile Grad Zagreb, ali i brojne druge gradove, da poprave nezakonitu infrastrukturu koja ugrožava živote svojih korisnika”, navode iz Sindikata

“Bicikliste se proziva da bi se trebali ponašati kao 'ravnopravni' sudionici u prometu s pripadajućim obavezama, a auto-centrične prometnice kao i Zakon o sigurnosti prometa na cestama diskriminiraju ih kao građane drugog reda. Nastavljaju se graditi ceste koje isključuju sigurno kretanje pješaka i biciklista, stvara se ovisnost građana o automobilima, dok se s figom u džepu govori o sigurnosti ranjivih sudionika u prometu”, upozorava Vladimir Halgota.

Osim vozača bicikala, iz Sindikata biciklista na prosvjednu kritičnu masu pozivaju i pješake, ali i romobiliste, skejtere, rolere, roditelje s djecom, osobe s teškoćama u kretanju i sve ostale koji smatraju da stati na kraj opasnim i nepropisim uvjetima za ne-automobilski promet u Zagrebu i Hrvatskoj.

Okupljanje je ispred Muzeja Mimara, a povorka s policijskom pratnjom će se kretati ulicama: Rooseveltov trg 5 - Žerjavićeva - Hatzova - Mislavova - Trg žrtava fašizma - Višeslavova - Držićeva - Vukovarska - Hrvatske bratske zajednice - Slavonska - Marohnićeva - Prisavlje ulica - Savska - Savska 160 (Vintage Industrial Bar).

<
Vezane vijesti