belobrajdic_m.jpgOdvjetnik Ivo Farčić tvrdi da se u tuženom članku nalaze "sporni, tendenciozni, klevetnički i uvredljivi navodi" koji su na njegovu branjenicu, Tanju Belobrajdić, "uperili salvu neistina, uvreda i prijetnji".

Tanja Belobrajdić, autorica romana Crni kaput s tematikom iz rata 1991.-95., prethodno sudionica istoga rata u dresu Hrvatske vojske, tužila je H-Alterova nakladnika, Udrugu za nezavisnu medijsku kulturu, zbog članka Zločin i nagrada Tanje Belobrajdić. Autor članka, Demian Vokši, pozabavio se činjenicom da Belobrajdić danas kao ugledna književnica diljem Hrvatske promovira svoj roman srednjoškolskoj djeci, dok su optužbe Tanji Belobrajdić je, zaključuje se u optužnici, "nanasena nematarijalna šteta u vidu duševnih boli - uznemirenost i strah za vlastitu sigurnost i sigurnost djece" i "uznemirenosti zbog prijetnji preko društvenih mreža i uvredljivih komentara"koje su na njezin račun izrekli bivši zatvorenici Vojno istražnog centra Lora u Splitu, kasnije svjedoci u sudskom procesu zbog mučenja koja su se od strane pripadnika Hrvatske vojske odigravala u tom kazamatu, ostale sudski nerasvijetljene.

Tanja Belobrajdić bivša je supruga ratnog zapovjednika Lore Tomislava Duića, koji je u postupku Lora 1 u odsutnosti pravomoćno osuđen na osam godina zatvora. Optužen je i u postupku Lora 2 koji je nedavno krenuo na Županijskom sudu u Splitu, gdje ga se s još četvoricom optuženika tereti  za zlostavljanje zarobljenika, od kojih su trojica na kraju bili ubijeni. Duić je petnaest godina bio u bijegu, a prije petnaestak dana uhvaćen je pred svojim stanom u Splitu, što je dalo prostora sumnji kako je možda čitavo to vrijeme bio nadohvat ruke policiji.

Belobrajdićin odvjetnik Ivo Farčić tvrdi da se u tuženom članku nalaze "sporni, tendenciozni, klevetnički i uvredljivi navodi" koji su na njegovu branjenicu "uperili salvu neistina, uvreda i prijetnji", a sve skupa "uz naslov koji je više nego jasan poziv na javnu osudu i zgražanje".

On sam u tužbi priznaje da se optužbe protiv Belobrajdić već niz godina "nalaze na DORH-u, a da nikada nije pokrenut postupak", no iz opisane DORH-ove neaktivnosti zaključuje kako "proizlazi da za tako nešto ne postoje niti osnovi sumnje".

Tanji Belobrajdić je, zaključuje se u optužnici, "ovakvim pisanjem nanasena nematarijalna šteta i to u vidu duševnih boli - uznemirenost i strah za vlastitu sigurnost i sigurnost djece" i "uznemirenosti zbog prijetnji preko društvenih mreža i uvredljivih komentara". Dalje se navodi da je pretrpjela i štetu u smislu otkazivanja promocija knjige, te da ju se javno optuživalo da je knjigu pisala prema vlastitom iskustvu stečenom mučenjem zatvorenika. To sve teži, smatraju Belobrajdić i njezin odvjetnik, 40 tisuća kuna koje bi im H-Alterov nakladnik trebao isplatiti, zajedno s kamatama i s podmirivanjem sudskih troškova.

aem_copy74242.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: ratni zločini, Lora
<
Vezane vijesti