unnamed_3.jpgNakon Valonije i Bruxellesa i preostala belgijska regija, Flandrija, zaštitila je životinje. Flandrijska vlada usvojila je odluku koja predviđa kraj uzgoja životinja radi krzna. Odluku je inicirao flandrijski ministar dobrobiti životinja Ben Weyts, a ona će označiti kraj uzgoja radi krzna u Belgiji. Ova najnovija suosjećana odluka poštedit će više od 200 tisuća životinja od bijednog života i okrutne smrti na farmama za uzgoj radi krzna.

"Uzgoj životinja radi krzna nedavno je zabranjen u Valoniji (2015.) i Bruxellesu (2017.). U Flandriji još postoji 17 farmi koje imaju dopuštenje za držanje 325 000 životinja, a tamo se svake godine ubije preko 200 000 životinja", izjavio je ministar Weyts. Ova najnovija suosjećana odluka u Belgiji poštedit će više od 200 000 životinja od bijednog života i okrutne smrti na farmama za uzgoj radi krzna

"Uzgoj i ubijanje životinja radi krzna nije više dio našeg vremena, a taj stav podržava i velika većina flandrijskog stanovništva", rekao je predstavnik belgijske organizacije za zaštitu životinja GAIA, Michel Vandenbosch. Ankete provedene u Belgiji opetovano potvrđuju da tamošnji stanovnici uzgoj radi krzna ne smatraju prihvatljivim. Anketa iz 2015. je pokazala da 85 posto flandrijskih građana podržava zabranu takvog uzgoja.

Nova zakonska odredba predviđa i zabranu još jedne velike okrutnosti prema životinjama - prisilno hranjenje životinja kako bi se proizveo tzv. "foie gras". U Hrvatskoj je prisilno hranjenje životinja zabranjeno još od 2006. godine.

Broj europskih država koje su donijele zabrane uzgoja životinja radi krzna rapidno raste. Proteklog mjeseca je Luksemburg usvojio zakon koji zabranjuje uzgoja radi krzna, počevši od listopada 2018. Norveška, jedan od najvećih proizvođača krzna od lisica u svijetu, u siječnju ove godine se obvezala da će zabraniti uzgoj radi krzna. 

Hrvatska je donijela zabranu uzgoja životinja 2006. i stupila je na snagu 1. 1. 2017., a u Srbiji će zabrana stupiti na snagu 1. siječnja 2019. Ova najnovija suosjećana odluka u Belgiji poštedit će više od 200 000 životinja od bijednog života i okrutne smrti na farmama za uzgoj radi krzna.

<
Vezane vijesti