H-Alter
Foto: Bubu DujmicFoto: Bubu DujmicJedan od ciljeva novog bečkog Plana urbanističkog razvoja grada STEP 2025 usvojenog 2015. godine smanjenje je automobilskog prometa. Do 2025. godine Bečani bi tako 80 posto svojih dnevnih kretanja trebali savladavati javnim prijevozom tj. biciklima ili pješice. Upravo je Urban mobility jedna od tema konferencije koja će se u okviru Dana Beča održati u Zagrebu 29. i 30. studenog.

Koliko su mjere koje Grad Beč po tom pitanju sustavno provodi uspješne, pokazuje i činjenica da se Bečani se po pitanju broja kilometara koje svake godine prijeđu javnim prijevozom, biciklima ili pješice nalaze na prvom mjestu u Austriji. U prosjeku se u Beču godišnje po glavi stanovnika na ovaj način prevali 4.680 kilometra, što Bečane čini jedinima u Austriji koji više hodaju, voze bicikl ili koriste sredstva javnog prijevoza, nego što sjede za volanom osobnog automobila.

Bez obzira na ove zadivljujuće rezultate, gradska uprava Beča vidi dodatne mogućnosti za poboljšanje jer je ipak svaka peta vožnja automobilom kraća od pet kilometara i 30 posto svih zaposlenih na radno mjesto odlazi automobilom. Najveću mogućnosti za smanjenje automobilskog prometa odnosi se pri tom na osobe koje svaki dan iz okolice putuju u glavni austrijski grad na posao ili školovanje, a u automobilima najčešće sjedi samo po jedna osoba. Gradske vlasti svoj cilj namjeravaju postići uvođenjem većeg broja prigradskih vlakova i povoljnim cijenama javnog prijevoza te otvaranjem velikih Park & Ride garaža uz postaje podzemne željeznice na rubu grada, gdje dnevna Biciklistima u Beču na raspolaganju stoji naime preko 1345 km biciklističkih staza te čak 41.000 javnih nenatkrivenih i natkrivenih biciklističkih parkiralištaparkirna karta iznosi svega 3,40 eura.

Grad Beč u protekloj je godini otvaranjem novih biciklističkih staza i parkirališta osim toga poboljšao svoju i ionako iznimno dobru biciklističku infrastrukturu. Biciklistima u Beču na raspolaganju stoji naime preko 1345 km biciklističkih staza te čak 41.000 javnih nenatkrivenih i natkrivenih biciklističkih parkirališta te takozvanih "bike and ride" parkirališta koja biciklistima omogućuju jednostavno presjedanje na sredstva javnog prijevoza.

Osim toga u Beču se još 2003. godine na 121 postaji diljem grada može iznajmiti neki od ukupno 1.500 gradskih bicikala (Citybike). Prvi sat korištenja bicikla je besplatan, drugi košta 1 euro, treći 2, a od četvrtog svaki dodatni sat četiri eura.

U kolovozu 2017. u glavnom je austrijskom gradu s radom započeo i najveći svjetski iznajmljivač bicikala, kineski ofo. Tijekom ovog probnog razdoblja Bečani će 200 žutih ofo-bicikala moći koristiti potpuno besplatno. Za iznajmljivanje bicikla potrebno je instalirati besplatnu aplikaciju, nakon čega se uz pomoć GPS-navigacije prikazuju najbliža mjesta s raspoloživim biciklima za iznajmljivanje. Po završetku test-faze ofo-bicikli će se moći iznajmiti po cijeni od 50 centi za 30 minuta vožnje, a plaćanje će se provoditi pomoću kreditnih kartica.

Kako bi gradska uprava imala što bolji uvid u biciklistički promet i bila u stanju provesti što bolje mjere njegova unapređenja, u Beču su još davne 2002. godina na osam lokacijama postavljeni stalni automatski brojači za mjerenje biciklističkog prometa u gradu, koji su u lipnju ove godine zabilježili najveći broj biciklista do sada. Najfrekventnijom stazom pri tom se pokazala ona uz Opernring, gdje je u lipnju 2017. u prosjeku zabilježeno 8.564 biciklista dnevno. Time je ujedno srušen i rekord iz 2013 sa 7.880 biciklista.

Ostale teme konferencije su planiranje grada sa smart city aspekta, energetska sanacija zgrada pod spomeničkom zaštitom, start-upovi, turizam u doba ekonomije dijeljenja, PR-mjere u području gospodarenja otpadom i integracija izbjeglica.

Na sudjelovanje su pozvani svi zainteresirani uz prethodnu prijavu putem linka.

<
Vezane vijesti