Ulica u 16. okrugu, Foto. Birgit HebeinUlica u 16. okrugu, Foto. Birgit HebeinNakon objave interaktivne karte Urban Heat Vulnerability Map koja prikazuje temperature i tzv. toplinske otoke u bečkim okruzima, gradske su vlasti odlučile djelovati. Pogledom na kartu utvrđeno je kako su najtoplija mjesta u gradu u 3., 10. i 16. okrugu. Odmah je pokrenut pilot-projekt kojemu je cilj građanima olakšati život za vrijeme ljetnih vrućina. Ulice u trima navedenim bečkim okruzima tako su pretvorene u zelene oaze s mjestima za odmor, igru, druženje i razgovor.

Ulcie su izabrane prema njihovom položaju i količini zelenila koje se u njima nalazi tj. onim ulicama s puno hladovine dana je prednost pri Cilj ovog projekta nije samo olakšati Bečanima podnošenje ljetnih vrućina, već i vraćanje javnog prostora građanimauključivanju u projekt.

Zatim su pretvorene u pješačke i biciklističke zone, a na nekadašnja parkirna mjesta postavljene su tegle s biljkama, klupe, stolci i stolovi, a montirane su i gumene cijevi koje ispuštaju finu vodenu maglicu koja rashlađuje prolaznike. Sve tri lokacije posjećuju i službene osobe koje se brinu za red i mir te navečer pospremaju dio namještaja.

Cilj ovog projekta nije samo olakšati Bečanima podnošenje ljetnih vrućina, već i vraćanje javnog prostora građanima i stvaranje mjesta na kojima će se moći družiti. Nakon njegovog završetka gradske će vlasti evaluirati postignute rezultate i donijeti odluku o tome hoće li ovaj projekt nastaviti ili se može pronaći neko još bolje i održivije rješenje.

Ključne riječi: urbanizam, Beč, zelenilo
<
Vezane vijesti