H-Alter
karijola_title.jpgDIY dokumentarni film o eksploataciji nafte i plina i koncesijama u Hrvatskoj.

Prije par godina hrvatska Vlada je sa kompanijama Inom i kanadskim Vermilion Zagreb Exploration potpisala ugovore istraživanja i eksploatacije nafte i plina na 30 godina za blokove u istočnoj Hrvatskoj, o čemu smo već pisali

Ove godine krajem kolovoza odobrene su koncesije američkoj naftnoj kompaniji Aspect Holdings, Vermilionu, Ini i Croduxu za sjevero-zapadni teritorij. Rezultati ponuda za treći krug nadmetanja, za područje Dinarida, još se očekuju.Prvi val koncesija na kopnu u Hrvatskoj te devastirajuća nesreća na naftnom polju u Albaniji dali su početnu ideju za snimanje DIY dokumentarnog filma Barbarska metoda, a samostalno je produciran ove godine

Svjedočimo kako se lobi naftne industrije pokušava ustaliti na ovim područjima, a zakoni pogoduju investicijama dok se javni interes, poštovanje okoliša i transparentnost sustavno zapostavljaju.

Prvi val koncesija na kopnu u Hrvatskoj te devastirajuća nesreća na naftnom polju u Albaniji dali su početnu ideju za snimanje DIY dokumentarnog filma Barbarska metoda, a samostalno je produciran ove godine.

Film je snimljen u specifičnim područjima Albanije, Crne Gore i Hrvatske, gdje se nafta i plin već istražuju i eksploatiraju te gdje se nastavlja s novim koncesijama. Znanstvenici, aktivisti i razni ljudi iz raznih zemalja dijele svoje znanje i utiske o opasnostima frakiranja te o eksploataciji nafte i plina općenito.

Film je javno dostupan svima na Vimeu, sa hrvatskim i engleskim prijevodom. Do realizacije filma Barbarska metoda došlo je uz potporu i pomoć prijatelja, tako da se svi koji su doprinijeli mogu pronaći u "kras-n-i kaos filmskoj ekipi bez granica".

<
Vezane vijesti