Foto: ytb prtscFoto: ytb prtsc"Radi se o zabijanju posljednjeg čavla u lijes Gradske skupštine kao predstavničkog tijela koje bi trebalo kontrolirati gradonačelnika. Tandem Kuščević-Bandić, nakon što je donesen 'lex šerif' kojim je Skupština izgubila moć da slobodno odlučuje o proračunu Grada, sada ubija neovisnost rada stručne službe", rekao je Tomislav Tomašević, komentirajući odluku prema kojoj će čelnika stručne službe odsada postavljati gradonačelnik, a ne zastupnici Gradske skupštine.

Na konferenciji za medije Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ! govorio je o izmjenama Statuta Grada Zagreba koje su prva točka dnevnog reda na nadolazećoj sjednici Gradske skupštine."Iako je posljednjih 20 godina stručna služba izdvojena iz Gradske uprave kojom upravlja gradonačelnik, ministar Kuščević najednom je odlučio to proglasiti nezakonitim. Riječ je, zapravo, o političkom potezu kojim se ponovno u dogovoru ministra uprave i gradonačelnika Zagreba želi suzbiti daljnji rad Skupštine Grada Zagreba", kazao je Tomašević

Kako ističe Tomašević, tajnika Skupštine posljednjih je 25 godina birala sama Skupština te je on imao funkciju čelnika stručne službe koja daje pravne savjete, logističku pomoć i podršku gradskim zastupnicima u Gradskoj skupštini.

"Iako je posljednjih 20 godina stručna služba izdvojena iz Gradske uprave kojom upravlja gradonačelnik, ministar Kuščević najednom je odlučio to proglasiti nezakonitim. Riječ je, zapravo, o političkom potezu kojim se ponovno u dogovoru ministra uprave i gradonačelnika Zagreba želi suzbiti daljnji rad Skupštine Grada Zagreba", kazao je Tomašević. 

Rada Borić iz Nove ljevice osvrnula se pak na polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, tj. na činjenicu da je na kapitalna ulaganja u objekte za društvene djelatnosti koji direktno utječu na kvalitetu života građana dosad utrošeno tek 30,27 posto planiranih sredstava, izjavivši kako je "ovakva razina ulaganja nedopustiva za gradonačelnika koji se hvasta kako ga ne zanimaju samo kapitalni projekti već i kapitalna ulaganja za objekte društvenih djelatnosti."

MIljenka Ćurković iz Radničke fronte podsjetila je na to da je Bandić na prošloj sjednici Skupštine obećao da će otpisati dugove blokiranim građanima prema Zagrebačkom holdingu te da je Zagrebački holding nakon sjednice Gradske skupštine donio odluku o otpisu dugova za komunalne usluge blokiranim građanima do 10.000 kuna bruto.

Međutim, još uvijek se ne zna koliko će ljudi biti obuhvaćeno takvom mjerom, o kakvom se modelu točno radi i hoće li ovom mjerom biti obuhvaćeno oko 900 blokiranih građana koji su prijavili svoje dugove za otpis prema Zagrebačkom holdingu prije i nakon poziva gradonačelnika.

Ključne riječi: Bandić, Grad Zagreb, politika
<
Vezane vijesti