Foto: M.K.Foto: M.K.Udruge Zelena akcija i UZOR iz Resnika oštro osuđuju odluku 24 zastupnika i zastupnica koji su danas podržali štetan sporazum kojeg je predložio gradonačelnik Milan Bandić. Time se omogućuje prevoženje smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb. Takav će dogovor dodatno opteretiti ionako neodrživ sustav u Zagrebu, a suprotan je temeljnim zakonskim načelima i preporukama nacionalnog Plana gospodarenja otpadom.

Još su prošli tjedan navedene udruge poslale otvoreno pismo zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine sa zahtjevom da se usprotive tom sporazumu te počnu rješavati nagomilane probleme. Većina gradskih zastupnika nije poslušala glas javnosti i danas je izglasan štetan sporazum.Umjesto gradnje centra za smeće, Zelena akcija i UZOR zahtijevaju izgradnju novih kompostana, reciklažnih dvorišta i sortirnica koje će maksimalno obraditi otpad procesima reciklaže

"Umjesto donošenja gradskog Plana gospodarenja otpadom kojeg Zagreb nema već dvije godine, a koji bi trebao definirati kvalitetan sustav u smjeru smanjenja količina otpada u Zagrebu, gradonačelnik Bandić dogovorio je dovoženje novog smeća. Time se nastavlja dugogodišnja gradska politika nebrige za okoliš i građane", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Udruge od gradskih zastupnika zahtijevaju da se na tematskoj sjednici o otpadu usprotive ovom sporazumu te da se on raskine. Također traže da se krene u izradu kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom Zagreba koji će omogućiti rješavanje nagomilanih problema kroz sustav odvajanja otpada i stimulativne naplate po količini.

Umjesto gradnje centra za smeće, Zelena akcija i UZOR zahtijevaju izgradnju novih kompostana, reciklažnih dvorišta i sortirnica koje će maksimalno obraditi otpad procesima reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odložiti. Sve suprotno tome nastavak je dosadašnje praksa zanemarivanja sustava kojim je gradonačelnik Bandić doveo Zagreb do titule najgore metropole EU-a u gospodarenju otpadom.

<
Vezane vijesti