H-Alter
platforma112_naslovna.jpgPlatforma 112 uputila je otvoreno pismo mandataru Tihomiru Oreškoviću s apelom da povuče nominacije Zlatka Hasanbegovića i Mije Crnoje za ministarska mjesta. Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Oreškoviću, 

razumljiv je interes javnosti za imena ministara u Vladi kojoj ćete Vi biti na čelu jer će oni bitno utjecati na život hrvatskih građana i građanki  u godinama koje su pred nama.

Zlatko Hasanbegović u više je navrata posprdno govorio o "ideologiji ljudskih prava", pokazujući, za jednog građanina s akademskom titulom povjesničara, nevjerojatno neznanje o međunarodnom pravnom poretku i ključnoj tekovini naše civilizacijeKakav će taj utjecaj biti za sada je moguće ocijeniti samo po dosadašnjim izjavama i izraženom svjetonazoru nekih od njih. Mi ne niječemo činjenicu da svaka politička opcija koja sastavlja Vladu ima pravo i legitimitet birati izvršnu vlast u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, koja je u slučaju Vaše Vlade nedvosmisleno konzervativna, ali smo sigurni da postoje granice koje nitko u demokratski uređenoj državi ne smije prekoračiti.

Obraćamo Vam se jer smatramo da je kandidat za ministra kulture g. Zlatko Hasanbegović apsolutno neprimjerena osoba za položaj na koji ga želite imenovati. Nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam apsolutno je nedopustivo. Javno izjaviti kako "antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu", ili "…prema salonskim apologetima, bez obzira je li riječ o konjunkturnim povjesničarima ili 'subverzivnim' aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija, osjećam samo prezir. Znate, samo je ovdje moguće biti u isto vrijeme titoist, euroatlantist, liberal, rotarijanac, sljedbenik »rodne ideologije«, tražiti progon tzv. homofoba i šepuriti se u povorci na 'Gay Prideu' ispod duginih boja", a sličnih iskaza g. Hasanbegovića ima podosta, pokazuju kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva a time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva.Pozivamo vas da povučete ove nominacije, a zastupnike da uskrate povjerenje ovim osobama s očitim antidemokratskim stavovima

Zlatko Hasanbegović  u više je navrata posprdno govorio o "ideologiji ljudskih prava", pokazujući, za jednog građanina s akademskom titulom povjesničara, nevjerojatno neznanje o međunarodnom pravnom poretku i ključnoj tekovini naše civilizacije. Iskazao je i izraženu netrpeljivost prema zagovaranju ljudskih prava proglašavajući ga protudržavnom aktivnošću. Njegovo javno djelovanje i kao predsjednika Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, i člana HOP-a (utemeljitelj Ante Pavelić), i kao povjesničara čije izjave i tekstovi imaju malo veze s istinom a puno s ostrašćenim revizionizmom,  moraju biti nedvosmislenom zaprekom za imenovanje  na čelnu poziciju Ministarstva kulture.

Konačno ističemo da je revizionistički orijentiran i Crnoja jednako je problematičan odabir za ministra branitelja, ali je njegova potencijalna šteta i doseg djelovanja ipak ograničen na braniteljsku populaciju. Najava izrade Registra izdajnika Republike Hrvatske, sigurni smo, primjerenija je državnom uređenju Sjeverne Koreje, a ne demokratskoj državi, članici Europske unije. Pozivamo vas stoga da povučete ove nominacije, a zastupnike da uskrate povjerenje ovim osobama s očitim antidemokratskim stavovima.

<
Vezane vijesti