Foto: I.P.Foto: I.P.Inicijativa Kulturnjaci 2016 početkom veljače je urudžbirala uredu Vlade RH Apel za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a 17. veljače uputili su premijeru Tihomiru Oreškoviću pismo zamolivši ga da ih primiti na sastanak na kojem bi mu izložili argumente zašto Hasanbegović ne može biti ministar kulture. Iz ureda Vlade do danas nisu primili odgovor. Smatraju nedopustivim da se apel koji je potpisalo 4700 kulturnih djelatnika/ca te građana, koji su podržali europski i svjetski intelektualci i umjetnici, na ovakav način ignorira.

Inicijativa Kulturnjaci 2016 uputila je Oreškoviću javno pismo, koje prenosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine Oreškoviću,

4. veljače 2016. godine u ime inicijative Kulturnjaci 2016 urudžbirali smo u uredu Vlade Republike Hrvatske Apel za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a 17. veljače uputili smo Vam pismo zamolivši Vas da nas primite na sastanak kako bismo Vam izložili naše argumente zašto gospodin Hasanbegović ne može biti ministar kulture Republike Hrvatske. Iz ureda Vlade Republike Hrvatske i od Vas osobno do danas nismo primili odgovor. Svakodnevno svjedočimo napadima na hrvatske umjetnike koji proizlaze iz politike i retorike ministra kulture Hasanbegovića, članova Vlade RH i dijela desno orijentiranih medija i pojedinaca

Smatramo nedopustivim da se apel koji je do danas potpisalo 4700 kulturnih djelatnika i djelatnica te građana i građanki, i koji su podržali europski i svjetski intelektualci i umjetnici, na ovakav način ignorira. Predsjednica Grabar-Kitarović u svom intervjuu HRT-u emitiranom 4. svibnja 2016., između ostalog, kazala je, citiramo: 'Moja vrata, a vjerujem i vrata premijera Oreškovića i svih ministara, uvijek su otvorena svima koji žele raspravljati o slobodama medija ili bilo kojim drugim oblicima sloboda u Hrvatskoj'. Tom izjavom jasno se upućuje na obveze koje gđa Grabar-Kitarović kao predsjednica i Vi, gospodine Oreškoviću, kao premijer imate prema pitanjima, molbama i zahtjevima koji su Vam upućeni od strane građana i građanki ove zemlje. Inicijativa Kulturnjaci2016 uputila Vam je molbu da nas primite prije više od tri mjeseca, na koju Vi niste odgovorili čak niti odbijenicom. Vaša su vrata za neke građane i građanke ove zemlje, čini se, zatvorena. 

Zbog činjenice da ste 4. svibnja u intervjuu za Media servis, na pitanje novinarke ima li ministar Hasanbegović Vašu potporu s obzirom na brojne kritike, odgovorili, citiramo: 'Apsolutno da ima, mislim, kritika je uvijek dobrodošla, i tako je u demokraciji, u svakoj demokraciji je i kritika, ali ministar radi svoj posao, mislim da vrlo dobro radi svoj posao i da će se to pokazati kroz vrijeme', još jednom Vam upućujemo pismo i poziv smatrajući da je krajnji čas da, svjesni svoje odgovornosti na poziciji premijera, te ozbiljnosti i važnosti ove teme, pokažete spremnost na dijalog i primite nas na sastanak. 

Svakodnevno svjedočimo napadima na hrvatske umjetnike koji proizlaze iz politike i retorike ministra kulture Hasanbegovića, članova Vlade RH i dijela desno orijentiranih medija i pojedinaca. Poruke mržnje i netolerancije, prozivke i uvrede, napadi na pravo javnog izražavanja i drugačijeg mišljenja legitimiraju ovakve postupke i stvaraju atmosferu netrpeljivosti i mržnje prema umjetnicima i kulturnim djelatnicima. Apel Kulturnjaka 2016 shvatite ozbiljno, pokazujući time svijest o važnosti pojma i ideje kulture ove zemlje

Od predaje apela Vladi RH do danas, Vi osobno, predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Hasanbegović tek formalno i bez jasnih stavova ogradili ste se od profašističkih i nacionalističkih strujanja koja su započela s formiranjem Vaše vlade, ne propuštajući priliku uvijek i ponovo otvoreno relativizirati i iskazivati svoje revizionističke stavove. Smatramo da građani ove zemlje imaju pravo zahtijevati Vaš jasan stav i nedvosmislenu osudu svakog oblika fašizma, revizionizma i relativiziranja antifašističkog naslijeđa. Smjena ministra Hasanbegovića, koji od dolaska na čelo Ministarstva kulture, kontinuirano  ruši ugled hrvatske kulture i sustavno uskraćuje podršku projektima, mrežama, organizacijama i ustanovama koje svojim radom kritiziraju politički ekstremizam, bio bi Vaš najjasniji izraz te osude. 

Molimo Vas još jednom da apel Kulturnjaka 2016 shvatite ozbiljno, pokazujući time svijest o važnosti pojma i ideje kulture ove zemlje, te nas primite na sastanak kako bismo Vam uručili prikupljene potpise i izložili naše argumente zašto gospodin Hasanbegović ne bi smio biti ministar kulture Republike Hrvatske. 

Molimo Vas da nam termin susreta javite na kulturnjaci2016@gmail.com. Unaprijed zahvaljujemo."

<
Vezane vijesti