H-Alter
Foto: ZA, PNGFoto: ZA, PNG"Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017. je samo još jedan u nizu poteza kojima gradonačelnik Bandić kupuje političku podršku uoči izbora zanemarujući ulaganje u razvoj glavne gradske infrastrukture", upozorili su danas Zelena akcija i Pravo na grad.

"U posljednjih 16 godina vladavine gradonačelnik Bandić potrošio je preko 150 milijardi kuna našeg novca pri čemu nije riješio glavni infrastrukturni problem Zagreba: gospodarenje otpadom", upozorili su jutros aktivisti i aktivistkinje Prava na grad i Zelene akcije prosvjednom akcijom ispred zagrebačke Gradske skupštine. Akcijom su od gradskih zastupnika zatražili da glasaju protiv donošenja proračuna za 2017.

"Grad Zagreb na odlagalište Jakuševac godišnje baci oko 155 milijuna kuna. Toliko bi se novca moglo zaraditi kada bi Grad osigurao odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada koje se ondje odlažu te ih prodavao na tržištu sekundarnih sirovina. Zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada Europska komisija je u svom izvještaju iz 2015. Zagreb smjestila na posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU u odvajanju i recikliranju otpada", navode u apelu zastupnicima.

zagreb_smece_png.jpg

Udruge podsjećaju kako nam je je nedavnim smanjenjem broja odvoza miješanog otpada bez unaprjeđenja sustava odvajanja i režimom naplate koji opet nije osigurao da se naplata vrši prema količini stvarno proizvedenog otpada, smeće došlo do grla. U nekim dijelovima grada kante su pretrpane smećem, u drugima se odvoze poluprazne, a većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede.

"Takav sustav odvoza je nepravedan, a Visoki upravni sud nedavno ga je proglasio i nezakonitim. U dosadašnjih 16 godina gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem nije bila u stanju stvoriti sustav gospodarenja otpadom na korist stanovnika Zagreba, pa ne vjerujemo da će to učiniti ni ubuduće. Odnos gradske vlasti prema otpadu kao smeću, a ne kao vrijednom resursu jedan je od glavnih simptoma opće rasipnosti i bahatosti u upravljanju našom imovinom i resursima.

Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017. je samo još jedan u nizu poteza kojima gradonačelnik Bandić kupuje političku podršku uoči izbora zanemarujući ulaganje u razvoj glavne gradske infrastrukture", zaključili su aktivisti te pozvali zastupnike da ne daju Bandiću još jedan proračun.

<
Vezane vijesti