H-Alter
Foto: PixabayFoto: PixabayDrage čitateljice i čitatelji H-Altera, odvojite minutu i riješite ovu pronicljivu anketu.

ROSA PARKS

Rosa Parks je ona Afroamerikanka koja je 1. prosinca 1955. godine, u gradiću Montgomeryju u Alabami, na zahtjev vozača autobusa odbila ustupiti svoje mjesto jednom bijelcu.

Zamislimo da je danas 30. studeni 1955., dakle dan prije nego što će Rosa Parks sjesti na sporno mjesto u autobusu, i Rosa Parks sjedi s vama za šankom u nekoj birtiji i govori vam: "Sutra ću namjerno sjesti na bjelačko mjesto u autobusu i jao onom tko me pokuša maknuti s tog mjesta!" 
Kakva bi bila vaša reakcija?

a) Odgovorili bi: "To nema nikakvog smisla, i tako ne možeš promijeniti ništa."
b) Bili bi sutra u tom autobusu i dali joj podršku.
c) Ništa (od ponuđenog).

CLAUS VON STAUFFENBERG

To je onaj koji je 20. srpnja 1944. podmetnuo bombu Hitleru ne bi li ga ubio skupa sa čitavom nacističkom vrhuškom. Uglavnom, danas je 19. srpnja i sjedite s njim u birtiji i kažete mu:

a) "Klaus, daj razmisli, to nema nikakvog smisla, i tako ne možeš promijeniti ništa"

b) "Bit ću tamo da provjerim da li si dobro postavio bombu, jer ako nisi neće biti ništa od toga"

c) Ništa (od ponuđenog)

TANK MAN

Tank Man je onaj dječak/student koji je na Tiananmenu stao pred tenk s vrećicom u lijevoj ruci. Dan prije tog dana vi bi…

a) Mu rekli "To nema nikakvog smisla, i tako ne možeš promijeniti ništa."

b) Bili sutra na tom trgu i dali mu podršku

c) Ništa (od ponuđenog)

JA

Sa mnom sjedite u birtiji i ja vam kažem: "Bit ću sutra na Markovom Trgu i neću se maknuti od tamo sve dok se ne utvrdi tko je odgovoran za propast slijedećih tvrtki: Adriachem, Jadrankamen, Trimot, Imota, Ciglana Sinj, Uzor, Monter, Jadrantekstil, Pomgrad, Jugoplastika, Prima, Dalma, Mesopromet, Jadroplov, Croatia- trade Split, Mirna Rovinj, Tisak, Koteks- Split, Kaštelanska rivijera- hoteli, Konstruktor, Robna kuća Prima 3, Koteks, Končar, Brodospas, kao i stotine tvornica i sličnih tvrtki. Bit ću tamo sve dok trenutna vlada zbog svoje nesposobnosti, ignorancije, nekompetentnosti i očajnih političkih poteza ne podnese ostavku. Bit ću tamo za sve za što sam trebao biti tamo zadnjih dvadeset i šest godina." Vi bi: 

a) Rekli: "To nema nikakvog smisla, i tako ne možeš promijeniti ništa"

b) Bili sutra na tom trgu i dali mi podršku

c) Ništa (od ponuđenog)

ANALIZA REZULTATA

Ako ste četiri puta zaokružili a), sigurno često izgovarate rečenicu: "Još nam nije dovoljno loše."

Ako ste zaokružili miješano, i vi izgovarate rečenicu: "Još nam nije dovoljno loše." – ne tako često kao oni pod broj 1, ali izgovarat ćete je sve češće. Sve dok četiri puta ne zaokružite a).

Ako ste četiri puta zaokružili b), najvjerojatnije ste se već iselili iz ove zemlje i potražili ste zemlju u kojoj većina zaokružuje b) i u kojoj nikad niste čuli: "Još nam nije dovoljno loše." A niti izgovorili.

Ako ste četiri puta zaokružili c) vi ste – Ništa. (od ponuđenog).

Ključne riječi: društvo, promjene, ankete, indiferentnost
<
Vezane vijesti