Foto: A.K.Foto: A.K.Aktivisti koalicije S.O.S. za Jadran jutros su prosvjednom akcijom zatražili od Hrvatskog sabora da što prije održi tematsku raspravu o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu te obustavi i odbaci čitav projekt prije potpisivanja ugovora s koncesionarima.

"Želimo poručiti Hrvatskom saboru da ispravi greške Vlade, održi tematsku sjednicu o Vladinom projektu istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranskom moru, vrati proceduru na početak prije nego što Vlada potpiše ugovore s kompanijama koji će biti izrazito štetni za okoliš, lokalno stanovništvo i cijelu ekonomiju Hrvatske", istaknuo je Luka Tomac iz Zelene akcije, jedne od organizacija udruženih u koaliciju S.O.S. za Jadran.

Tomac je dodao kako se prema nedavno provedenom istraživanju javnog mnijenja 60 posto ispitanika iz priobalnih županija protivi bušenju Jadrana, dok više od 74 posto građana želi imati pravo odlučivanja o ovako strateški bitnom projektu i to na referendumu. Uz to, dvije županije, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska su se formalno izjasnile protiv bušenja.

"Ako se kaže da je iznad Sabora samo Bog, u ovom slučaju je očito da se Boga igra i jedan ministar kojem je, prema svemu što se do sada događalo, jako stalo da se Jadran buši", rekao je Zoran Tomić iz Greenpeacea Hrvatska te je dodao kako je bušenje Jadrana protiv želje većine građana, turizma te protiv klime.

"Ministar Vrdoljak i cijela Vlada imaju odgovornost i dužnost zajedno s drugim vladama Europe i svijeta zaštititi klimu, a ne je pogoršavati ovakvim projektima prljave energetike. Zato tražimo od Sabora da zauzda ovaj projekt, ministra koji je iza njega te da uzme stvari u svoje ruke i vrati ih na početak, kao i da donese Strategiju zaštite i gospodarenja Jadranom. Tražimo da se krene od interesa građana, a ne od interesa pojedinaca i naftnih kompanija", istaknuo je Tomić.  

Petra Remeta iz WWF Adria naglasila je kako uz održavanje tematske sjednice i veće uključenosti Sabora u ovaj projekt, traže i da se odbaci Nacrt prijedloga zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojeg smatraju manjkavim.

"Sami zakon je u Sabor upućen po žurnom postupku, što također smatramo greškom i tražimo od Sabora da ga u potpunosti odbaci. Također napominjemo da je svrha ovog zakona osigurati sigurnost i zaštitu Jadranskog mora, a on se donosi nakon što je izrađena Strateška procjena utjecaja na okoliš za ovaj projekt pa se pitamo na koji način će se ta sigurnost osigurati ako sam zakon još ne postoji", zaključila je Remeta.

Podsjetimo, još prije nekoliko tjedana šezdeset zastupnika i zastupnica podnijelo je interpelaciju o radu Vlade zbog niza propusta u provedbi projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Uz to, Nacrtom prijedloga zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika povjerava se okolišni i sigurnosni nadzor nad obalnim i naftnim djelatnostima Agenciji za ugljikovodike što je suprotno odredbama važeće Direktive EU koja nalaže da takav nadzor moraju provoditi institucije koje nisu povezane s "ekonomskim razvojem odobalnih prirodnih bogatstava".

Osim toga, Zelena akcija i partnerske udruge iz mreže Zeleni forum još prije pola godine su uputile apel zastupničkim klubovima za održavanjem posebne rasprave u Saboru o ovoj temi. S obzirom na to da zastupnici i zastupnice to do sada nisu učinili, udruge su svoj zahtjev ponovile te zatražile da Sabor hitno preuzme odgovornost za zaštitu Jadrana u svakom aspektu, kako bi se spriječile nesagledive pogubne ekološke i ekonomske posljedice istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu.

<
Vezane vijesti