H-Alter
 Da se Katolička crkva i Agrokor vole javno, postalo je jasno kada je Crkva lani na Agrokorov račun uplatila 250 000 kuna koji su potom pretvoreni u Konzumove bonove i dijeljeni bivšim radnicima sisačke Željezare. A sada, kada Crkvi treba protuusluga, koncern Ivice Todorića spreman ju je pružiti.

Nedužne blagajnice postale su propovjednice sadržaja s letka u kojem su na zlonamjeran način iz konteksta izvučene rečenice iz Kurikuluma zdravstvenog odgoja

Odlazili vi u nju ili ne odlazili, Crkva je pronašla način kako da nađe put do vaših džepova. Prema onome što se ovih dana dalo iščitati iz medija, jasno je da je Crkva u doba krize uvećala svoja primanja iz državnog proračuna, čemu je najvjerojatnije kumovao i Milanovićev odlazak u Vatikan. Vlada je, naime, u proračunu za 2013. povećala iznos sredstava namijenjenih Crkvi za čak 122 milijuna kuna, s ovogodišnja 253 milijuna na 375 milijuna kuna, a to povećanje od gotovo 50 posto projicirano je i u proračune za 2014. i 2015. godinu. A u doba blagdana, nabreklu kasicu će, u zamjenu za pokoju biblijsku riječ i svetu sličicu na kućnoj drvenariji, dodatno toviti misni milodari i blagoslovi kuća.

Osim do novčanika, Crkva je našla način kako da svojim propovijedima dopre i do svih onih koji ne zalaze u blizinu njenih oltara ili pak njeno osoblje ne puštaju u svoja četiri zida. "Multiplus karticu za bodove?", upitat će vas blagajnica u Konzumu ili na kiosku Tiska, čiji su lokali na hrvatskim ulicama nikli u tolikom broju da ih je gotovo nemoguće zaobići. "Nemam", odgovorit će te vi, recimo, u svom super, maxi, medium ili small kvartovskom Konzumu. "A imate li crkveni letak protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole?", uporno će ona.

nepomireni.jpg

Zlurado vam veselje što je prosvjed Nepomirenih protiv predviđenog modela zdravstvenog odgoja prošao s katastrofalnim odazivom i što je od njega ostao zapamćen samo plakat na kojem je jurišao zapravo simpatični, iako to nije bila želja organizatora prosvjeda, medvjedić kentaur. Uzalud i propast puste medijske pozornosti koju su nezasluženo dobili protivnici kurikuluma utjelovljeni u Ladislavu Iličiću, predsjedniku Udruge Glas roditelja za djecu - GROZD i, kako sam sebe voli atributirati, ocu petero djece. Šteta svih onih neuspjelih talk showova u kojima su sugovornici iskrivljavali znanstveno utemeljene činjenice, a među kojima će potpisnici ovih redaka u pamćenje najviše ostati urezan onaj kojeg je vodila bivša HDZ-ovka Jadranka Cigelj, a koja će ostati upamćena kao osoba koja je platila danak zbog slanja članova civilnih udruga na "sigurnosnu provjeru". Danas urednica opskurne emisije na jednoj od lokalnih TV postaja, Cigelj je ugostila Iličića, a na njegove smiješne teze koje bi navodno trebale srušiti sva znanstvena otkrića, nova medijska "zvijezda" samo je klimala glavom. Najjače je zaklimala kada se predsjednik GROZD-a okuražio i odlučio komunizam nazvati "neprirodnom ideologijom".

Jedini tko će imati korist od svega toga su konzervativci koji se u 21. stoljeću ne žele boriti protiv neželjenih trudnoća, spolno prenosivih bolesti

Sve ono što nisu uspjeli ostvariti ovakvi medijski nastupi i bijedni prosvjedi, Crkva je odlučila ispraviti ušavši u Agrokorove prodavaonice. Nedužne blagajnice postale su tako propovjednice sadržaja s letka u kojem su na zlonamjeran način iz konteksta izvučene rečenice iz Kurikuluma zdravstvenog odgoja. A jedini tko će imati korist od svega toga su konzervativci koji se u 21. stoljeću ne žele boriti protiv neželjenih trudnoća, spolno prenosivih bolesti, oni koji još uvijek smatraju da je homoseksulnost bolest i koji nisu svjesni toga s kakvim bi se sve problemima u društvu za kojeg se oni sami zalažu moralo susresti njihovo dijete da je kojim slučajem transrodno. Dakako, tu je i nezaobilazno pitanje o masturbaciji djece, a na kojeg je jednoznačan odgovor još davnih dana dao Dan Savage, poznati američki kolumnist koji u magazinu The Strange svojim čitateljima pruža savjete o seksu. Savageu se obratio jedan otac kojeg je mučilo što da učini nakon što je naišao na sina dok je ovaj masturbirao u kupaonici. "Sinu ti je četrnaest, kretenu, naravno da nateže maloga u kupaonici. Gdje si ti drkao kada ti je bilo toliko godina? U Buckinghamskoj palači", odgovorio je Savage.

Došla su ta vremena u kojima je Isus Nazarećanin svoj put, od betlehemske štalice, preko Kaptola, završio upravo na polici Konzumove trgovine

Ostaje pitanje zašto su letci postavljeni baš u vašem i našem "omiljenom" supermarketu. Odgovor je vrlo jednostavan - Kaptol zna da će o Božiću većina od onih gotovo 87 posto građana, koliko se prema najnovijem popisu stanovništva izjasnilo katolicima, trošiti k'o da nema sutra u trgovinama, nego li se moliti u crkvi. Uostalom, došla su ta vremena u kojima je Isus Nazarećanin svoj put - od betlehemske štalice, preko Kaptola, završio upravo na polici Konzumove trgovine. Tamo u svojim plastičnim jaslicama, koje bi trebale završiti pod vašim božićnim drvcem, stoji tik do nevoljenog mede kentaura. A što god od ovo dvoje izaberete kao prikladan poklon, nedvojbeno je da ga možete umotati u letak protiv uvođenja zdravstvenog odgoja koji se nalazi na blagajni i na taj način ga učiniti iskoristivim. U svakom drugom slučaju, letku prijeti završavanje u otpadu. Gdje mu je, uostalom, i mjesto.

<
Vezane vijesti