nafta.jpgAgencija za ugljikovodike objavila je propagandni video kojim implicira da Hrvatska ne može napredovati i gospodarski se razvijati bez eksploatacije nafte u Jadranu. Uz to naglašavaju kako upravo bušenje Jadrana omogućava održivi razvoj domaće industrije i otvaranje novih radnih mjesta.

"Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika na Jadranu je korak naprijed u gospodarskom razvoju Republike Hrvatske. Pored smanjenja potrebe za uvozom energenata, što je važno za konkurentnost gospodarstva u cjelini, djelatnost istraživanja i eksploatacije daje snažan poticaj kako izravno povezanim, tako i popratnim industrijama te uslužnim djelatnostima. Gospodarenje ugljikovodicima podupire i razvoj novih industrija te djelatnosti usmjerenih na izvoz roba i usluga. Sve to dovest će do otvaranja novih radnih mjesta, ali i razvoja akademskih i znanstvenih institucija Republike Hrvatske - kroz potrebu za novim stručnim kadrovima različitih profila", navode iz Agencije za ugljikovodike u propagandnom videu.

Napominjemo kako 90 posto građana Hrvatske energetsku budućnost vidi u obnovljivim izvorima energije, vjetru i suncu, za koje Hrvatska ima odlične potencijale, a ne u prljavim energetskim projektima poput nafte i ugljena, i pogotovo ne na Jadranu. Projekt eksploatacije ne samo da šteti okolišu, zdravlju i turizmu, već ne donosi ni značajnu korist i ne otvara nova radna mjesta.

Također, prema rezultatima istraživanja Instituta Ivo Pilar, gotovo dvije trećine građana i građanki protivi se bušenju nafte u Jadranu. Nakon niza akcija koalicije udruga S.O.S za Jadran, može se reći da su građani konačno informirani, a da Agencija za ugljikovodike sa svojim propagandnim videom debelo kasni. Umjesto da su napore, novac i vrijeme uložili u kvalitetne konzultacije sa zainteresiranom javnošću i kvalitetnu izradu strategije bave se, očito, samo još jednom PR aktivnošću.

Ključne riječi: nafta, Jadran
<
Vezane vijesti