H-Alter
 Sudionici posljednjeg projekta nezavisnog kazališta Montažstroj održali su prosvjednu akciju ispred Gradskog poglavarstva Grada Zagreba

 

Sudionici 55+, projekta u kojem članovi Montažstroja zajedno s osobama starijima od 55 godina stvaraju kazališnu predstavu i dokumentarni film, zatražili su od Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet da za potrebe promocije premijernih izvedbi kazališne predstave 55+, koje će se održati 23. i 24. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinksi, dodijeli 20 oglasnih površina za postavu jumbo plakata i 20 površina za postavu city light plakata.

montazstroj2.jpg

 

Budući da su prema neslužbenim informacijama saznali da je za projekt namijenjeno sveukupno 10 oglasnih površina, a što nije dovoljno za postizanje željenog publiciteta i vidljivosti ovog društveno angažiranog projekta, sudionici 55+ su Gradskom uredu pojedinačno urudžbirali svoje zahtjeve. Ovom akcijom željeli su ukazati na nezastupljenosti vlastite populacije u medijskom prostoru u kojem marketinšku vrijednost imaju samo mlada lica i tijela, dok se oni, zbog svojih godina, stigmatiziraju kao "potrošeni".

Od Gradskog ureda su zatražili objašnjenje procedure dodjele javnih oglasnih površina, popis svih korisnika istih površina te da se isti popis objavi javno. Umjesto da Grad Zagreb postavljanjem oglasa doprinese obilježavanju 2012. godine koja je proglašena europskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, Montažstroj puna tri mjeseca nije dobio odgovor na svoje zahtjeve.

montazstroj3.jpg montazstroj3.jpg

Iako su gradski službenici tijekom urudžbiranja zahtjeva poručili da "fizički nema prostora za njihove plakate", a da pri tome nisu naveli čiji su oglasi bili prioritetniji, sudionicima je na kraju dio zahtjeva obećao ispuniti glavom i bradom gradonačelnik Milan Bandić. A da sve ne bi ostalo na obećanjima po kojima je inače poznat zagrebački gradonačelnik, najstariji među sudionica, osamdesetsedmogodišnji Miljenko Pintarić nije htio otići iz zgrade Poglavarstva sve dok obećanje nije dobio i napismeno. Sudeći prema tvoj potvrdi, plakati projekta bi se uskoro trebali naći na zagrebačkim ulicama, no još uvijek ostaje nejasno hoće li sudionici projekta saznati ostale detalje iz svog zahtjeva koji su očito sve samo ne javni i transparentni.

Ključne riječi: montažstroj, 55+
<
Vezane vijesti