H-Alter
Foto: Glas KoncilaFoto: Glas Koncila"Ne prihvaćamo mogućnost da oportunističko tumačenje jednog zakonskog članka derogira Ustav i omogući urušavanje stoljetnog napora na prihvaćanju koncepta ravnopravnosti spolova", poručili su iz Ženske mreže Hrvatske povodom izostanka reakcije Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na tekst Marijina poslušnost i žene danas autora Ivice Raguža, objavljenog u Glasu Koncila.

Reakciju Ženske mreže Hrvatske prenosimo u cijelosti.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova naglašava da nema temelja za postupanje u ovom slučaju, pozivajući se na odredbe Zakona o suzbijanju diskriminacije, u kojem su propisani iznimni slučajevi u kojemu se ne smatra diskriminacijom stavljanje u nepovoljniji položaj. U slučaju članka 9. stavka 5. na koji se poziva pravobraniteljica navode se situacije stavljanja u nepovoljniji položaj, a to su zadovoljavanje nekih ŽMH:  Ne prihvaćamo mogućnost da oportunističko tumačenje jednog zakonskog članka derogira Ustav i omogući urušavanje stoljetnog napora na prihvaćanju koncepta ravnopravnosti spolovapropozicija za zapošljavanje ili učlanjivanje, situacije pri obavljanju profesionalnih aktivnosti i zasnivanja radnog odnosa, u slučaju kada zbog prirode tih aktivnosti ili okolnosti u kojima se obavljaju, vjera ili uvjerenje neke osobe predstavljaju istinski, zakonit i opravdan uvjet za obavljanje posla.

Ovaj članak zakona omogućuje zapošljavanje i obavljanje svećeničkih dužnosti, a da se to zakonski ne tretira kao diskriminacija, a ne uključuje javno medijsko djelovanje koje potiče na diskriminaciju i omalovažavajuće je za žene po osnovi spola. Poticanje na diskriminaciju, ukoliko je učinjeno s namjerom, smatra se diskriminacijom (čl.6.st.5. Zakona o ravnopravnosti spolova).

Pravobraniteljičino široko tumačenje navedenog zakonskog članka i njegovo potpuno opravdavanje vjerskom doktrinom i poslanjem crkve otvara prostor za to da svaki pripadnik neke od konfesija u RH može propagirati ovakve stavove, nazivati žene štracama i prirodno osuđenima na poslušnost muškarcima te poticati u javnom prostoru diskriminaciju žena, ŽMH zahtijeva od institucija države zaštitu od širenja mizoginih stavova i djelovanja vjerskih institucijapozivajući se na biblijske tekstove i na javno izgovorene riječi svećenika. Sve(i) mi u javnom prostoru odgovaramo za svoju javno izgovorenu riječ, moralno, etički i zakonski. Katolička crkva i njeni predstavnici nisu država u državi na njih se primjenjuju zakoni i Ustav kao i na ostale građanke i građane. Ne prihvaćamo mogućnost da oportunističko tumačenje jednog zakonskog članka derogira Ustav i omogući urušavanje stoljetnog napora na prihvaćanju koncepta ravnopravnosti spolova.

Ovlasti Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, usprkos našoj ocjeni da nisu dovoljno široke, ostavljaju dovoljno prostora za javnu osudu ovakvih stavova, ako se već smatra da nema osnova za postupanje.

Tumačenje prema kojem je ovaj ekstremistički, seksistički i nemoderan istup Ivice Raguža u skladu s naukom i poslanjem crkve ponovni je povod da Ženska mreža Hrvatske javno upozori na sekularni karakter Hrvatske te zahtijeva od institucija države zaštitu od širenja mizoginih stavova i djelovanja vjerskih institucija.

<
Vezane vijesti