H-Alter
zero_waste_copy88699.jpgŠto je to Zero Waste možete saznati u petak, 20. studenog 2020., u Zagrebu, u udruzi Vestigium, Rudeška cesta 142, Zagreb, u 18 sati. Na predavanju koje organizira Udruga za nezavisnu medijsku kulturu upoznat ćete se s ovim životnim stilom, ali i političkim pokretom kojem je cilj smanjiti nastanak otpada, po mogućnosti u potpunosti.

Izbacivanje plastičnih vrećica i ambalaže iz svakodnevne kupovine te izrađivanje vlastitih održivih šampona, četkica i pasta za zube, sredstava za čišćenje i niza drugih kreativnih zamjena, dio su ovog pokreta. Međutim, tu je također djelovanje na lokalne vlasti i poduzeća kako bi se kupovalo lokalno, što više robe se popravljalo i ponovno upotrebljavalo, a otpad se što više razvrstavao i reciklirao.

Ipak fokus na odgovornosti potrošača ne smije dovesti do zanemarivanja male skupine bogatih ljudi koja svojim odlukama predvodi zagađenje planete Zemlje. Naime, samo sto korporacija je zaslužno za više od 70 posto emisija stakleničkih plinova, a o njihovim poslovnim potezima ne odlučuju potrošači nego vlasnici i bogati dioničari.

Zero Waste otvara pitanja konzumerizma, marketinga, ekonomskog sustava koji ih proizvodi i naše vlastite odgovornosti u tom procesu.

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu tiskala je i brošure o Zero Waste-u i svi zainteresirani na predavanju će dobiti svoje besplatne primjerke. Sudjelovanje je besplatno i otvoreno za sve, ali vas zbog epidemioloških razloga, molimo da se najavite putem maila redakcija@h-alter.org. Predavanje i brošure dio su projekta „Prema nultoj stopi otpada“ kojeg financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetištva i obrta.