H-Alter
zenskamreza_6_ak_copy98295.jpgPotrebno je uvođenje kvota od najmanje 40 posto žena na kandidacijskim listama, ali i tzv. zip sustava s ciljem postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca u donošenju odluka, poručila je danas Ženska mreža Hrvatske akcijom ispred Sabora.

Povodom rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, aktivistice Ženske mreže Hrvatske jutros su ispred Hrvatskog sabora dijelile zastupnicima i zastupnicama letke s prijedlogom amandmana i zip zatvarače koji simboliziraju podršku kvotama sa "zip sustavom".      

"Okupile smo se zato što tražimo da implementacija kvota od 40 posto podzastupljenoga spola, a ovdje se radi o zastupnicama, odnosno ženama, ne bude formalna. Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine predvidio je kvotu od 40 posto, ali je napravio odgodu provedbe kvota od tri izborna ciklusa. Sada dolazi to vrijeme i bojimo se da će stranke samo formalno uvesti kvote te da će žene biti na dnu lista. Zato i imamo transparent na kojem zahtijevamo da žene s dna lista budu ravnopravno stavljene s muškarcima po sistemu zipera, tj. jedan muškarac – jedna žena ili jedna žena - jedan muškarac. Time se povećava mogućnost da žene budu ravnopravno zastupljene u Saboru. Smatramo da danas nema niti demokracije niti govora o ravnopravnosti spolova ako žene ne mogu jednakopravno odlučivati s muškarcima o stvarima koje se tiču naše zajednice", objasnila je razloge okupljanja Rada Borić iz Centra za ženske studije.

Iz Ženske mreže Hrvatske navode kako uvođenje kvota od 40 posto žena na kandidacijskim listama istovremeno s uvođenjem preferencijalnog glasa neće imati nikakvog učinka te stoga traže odbacivanje takvog sistema. Ukoliko Sabor ipak odluči uvesti preferencijalno glasanje, zahtijevaju uvođenje zaštitnog mehanizma koji će osigurati zastupljenost žena od najmanje 40 posto, ne samo na kandidacijskim listama već i u Saboru. Ističu da bi uvođenje preferencijalnog glasa bez zaštitnog mehanizma dovelo samo do veće podzastupljenosti žena te dodaju kako je nekoliko posljednjih izbornih ciklusa pokazalo da hrvatsko društvo stagnira na postotku od 20 do 25 posto žena.

"Hrvatsko društvo se već opredijelilo za ravnopravnost spolova, a budući da su donijeli Ustavni zakon smatraju da je ta tema od iznimne važnosti za Hrvatsku. Smatramo da će danas prilikom donošenja ovog Zakona voditi računa o tome da žene ne budu novim izbornim zakonodavstvom eliminirane iz tijela odlučivanja. Nije pogodak, a niti unaprjeđenje demokracije da žene samo dekoriraju liste, već da se doista nađu na mjestima gdje mogu mijenjati živote žena i paradigme u društvu", izjavila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

"Zip zatvarač je, nažalost, proizveden 2005. godine što pokazuje iznimnu stagnaciju u ovom društvu. To je dokaz koliko stvari stoje na mjestu i koliko su potrebna poboljšanja. Smatramo da su zastupnice svjesne važnosti naših zahtjeva za njihove pozicije u Saboru", dodala je Genov.

Aktivistice se nadaju da će zastupnici i zastupnice na današnjoj sjednici usvojiti mjere kojima će se uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca u Saboru zaista i ostvariti.

<
Vezane vijesti