Foto: Jozef MicicFoto: Jozef MicicČak 70 posto novinarskih i komunikacijskih diploma u EU-u, ali istovremeno samo 40 posto radnih mjesta i 30 posto upravljačkih pozicija otpada na žene. Manjina su među televizijskim voditeljima vijesti i izvjestiteljima (37 posto), a još veća manjina (24 posto) među stručnjacima i komentatorima kojima se daje medijski prostor, navodi se u novom izvješću Odbora za ženska prava i rodnu ravnopravnost.

Izvješće o kojem će zastupnici raspravljati i glasovati na plenarnoj sjednici u ožujku naglašava kako su mediji četvrti faktor u raspodijeli moći te veliki utjecaj na politiku i društvo. Ono također poziva nacionalna i europska tijela da provedu postojeće zakone vezane uz ravnopravnost spolova i potiče regulatore na nadzor napretka.

Medijske organizacije pozivaju se da podrže i razviju postupke (kao što su kvote) kako bi došli do jednake zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama te da osvježe unutarnje procedure, uključujući kodeks ponašanja i mjere protiv zlostavljanja.

Ključne riječi: rodna ravnopravnost, mediji
<
Vezane vijesti