Foto: Sindikat biciklistaFoto: Sindikat biciklistaZelena čistka, u organizaciji udruga BIOM i Sindikat biciklista, održat će se 18. travnja te će se u sklopu akcije čistiti nasip od smeća koje se nakupilo zbog divljih odlagališta. Iz udruga pozivaju građane da im se pridruže u globalnoj akciji čišćenja.

"Naime, već godinama dio zapadnog savskog nasipa mjesto je koje je služi kao divlje odlagalište smeća, a zapravo je mjesto gdje obitavaju razne vrste ptica i frekventno područje za bicikliste“, poručuju organizatori.

Zelena čistka odlučila se pridružiti globalnom pokretu Let's do it! - World cleanup day, koji okuplja aktivne građane i organizacije iz cijelog svijeta. Zelena čistka - jedan dan za čišći okoliš organizirana je na području cijele Hrvatske 18. travnja, a samo u Zagrebu  se održava na šest kritičnih mjesta. Blato 2 je jedna od točaka u Zagrebu na kojem se organizira čišćenje.

"Na mjestu Blato 2, na savskom nasipu kod kanala Sava-Odra u Lučkom, gdje koordiniramo čišćenje, postavit ćemo i tzv. ‘durbin’ pa će građani koji su uključeni u akciju čišćenja moći pod našim stručnim vodstvom promatrati ptice jer se u blizini nalazi otočić na kojem se gnijezde čigre", kazao je Vedran Lucić iz udruge BIOM.

Udruga Sindikat biciklista napominje kako je ovaj dio nasipa zapostavljen kao biciklistički koridor koji povezuje zapadne prigradske dijelove i Zagreb.

"Savski nasip je mjesto koje služi biciklistima Zagreba i prigradskih područja kao alternativni pravac odvojen od gradskog prometa, ali i za rekreaciju pa je stoga veliki problem što je okoliš onečišćen zbog divljih deponija", izjavila je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

mapa.jpg

“Okupljanje biciklima je na Savskom mostu u 9 i 15 sati, a pokret prema mjestu čišćenja u 9 i 30”, napominju iz Sindikata biciklista i pozivaju građane da se priključe akciji. Akcija započinje u 10 sati, potrebno je ponijeti rukavice za čišćenje, a Zelena čistka i Zrinjevac pobrinut će se za odvoz smeća. Sve informacije možete pronaći na Facebook događaju i internetskim stranicama udruga BIOM i Sindikat biciklista.

<
Vezane vijesti