H-Alter
plominc_za.jpg"Nakon pet godina kampanje protiv izgradnje štetne termoelektrane na uvozni ugljen Plomin C, ostvarili smo veliku pobjedu! Ministar gospodarstva Panenić izjavio je kako je realizacija ovog projekta zaustavljena. Sigurni smo kako nakon uvjerljivih argumenata protiv izgradnje te okolnosti koje su uslijedile, Vlada nije niti imala drugog izbora nego zaustaviti Plomin C", priopćili su iz Zelene akcije, Zelene Istre i Greenpeacea Hrvatska.

Predstavnici organizacija ističu kako su kroz kampanju intenzivno ukazivali na štetne okolišne i zdravstvene posljedice, ekonomsku neisplativost, negativan utjecaj na klimatske promjene ovog projekta kao i na neusklađenost s pravilima EU, konstantno zagovarajući iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti."Nastavit ćemo pratiti proces i pokušati osigurati kvalitetnu energetsku politiku RH, u kojoj neće biti mjesta za projekte poput Plomina C"

U sklopu toga organizirali su četrdesetak akcija, performansa, tribina i drugih događaja, napravili nekoliko pravnih, energetskih i ekonomskih analiza, pokrenuli tri sudska procesa i jedan postupak pred DORH-om, potencijalnim investitorima i bankama poslali su desetak dopisa argumentirajući štetnost projekta, organizirali veliku kampanju uoči savjetodavnog referenduma u Labinštini, komunicirali s Europskom komisijom ukazujući na neprihvatljivost planiranog ugovora HEP-a i japanskog investitora.

Kroz kampanju smo intenzivno ukazivali na štetne okolišne i zdravstvene posljedice, ekonomsku neisplativost, negativan utjecaj na klimatske promjene ovog projekta kao i na neusklađenost s pravilima EU, konstantno zagovarajući iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitostiIz organizacija ističu kako su sve te aktivnosti, u kombinaciji s europskom praksom napuštanja ugljena, u konačnici proizvele situaciju u kojoj realizacija Plomina C više nije moguća. Ovime je Hrvatska spašena od termoelektrane na uvozni ugljen koja bi idućih 40-ak godina zagađivala zrak, proizvodila iznimno skupu električnu energiju i doprinosila klimatskim promjenama.

Podsjećaju kako je ovaj projekt prije 7-8 godina započela i odlučno gurala još stara HDZ-ova Vlada, zatim jednako entuzijastično zagovarala Kukuriku koalicija, a nakon toga i pojedini ministri u aktualnoj Vladi.

"Zaustavljanjem Plomina C napokon je osiguran prostor za iskorak u sektoru energetike. Sada će biti nužno osigurati kvalitetnu Strategiju energetskog razvoja te Strategiju niskougljičnog razvoja, koje nikako ne smiju sadržavati nove termoelektrane na ugljen, već se moraju temeljiti na energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije", navode organizacije u priopćenju te zahvaljuju svim građanima koji su ih podržavali u toj kampanji.

Također podsjećaju kako je ideju izgradnje ove termoelektrane prošle godine na referendumu odbacilo 94 posto građana Labinštine, a prema istraživanju agencije IPSOS prije dvije godine, Plominu C se protivi 64 posto građana Hrvatske.

"Nastavit ćemo pratiti proces i pokušati osigurati kvalitetnu energetsku politiku RH, u kojoj neće biti mjesta za projekte poput Plomina C. Ako nekom nerazumnom, nesposobnom ili korumpiranom političaru na poziciji padne na pamet da ponovno pokuša oživjeti ovaj projekt, svakako ćemo znati odgovoriti i ponovno pokrenuti kampanju", zaključuju iz Zelene akcije, Zelene Istre Greenpeacea Hrvatska.

Ključne riječi: zelena akcija, Zelena Istra, Greenpeace
<
Vezane vijesti