Foto: I.P.Foto: I.P.Ovaj mjesec Grad Zagreb krenuo je s novim modelom naplate odvoza otpada koji je sada po volumenu i nije više po kvadraturi kućanstva. "Problem je u tome što se građanima ne nudi mogućnost odabira volumena prema njihovim potrebama, već im se nameće izmišljen volumen i fiksni broj odvoza otpada", istaknuo je na današnjoj prosvjednoj akciji Marko Košak iz Zelene akcije.

Aktivisti i aktivistice Zelene akcije danas su ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju kojom su se usprotivili novom modelu naplate odvoza otpada u gradu Zagrebu. Iz Zelene akcije upozoravaju kako ovim modelom većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada naspram količine otpada koji zaista proizvedu.Sustavom koji predlažu iz Zelene akcije uspostavila bi se kvalitetna i pravedna naplata odvoza otpada

Ne samo da se time nastavlja nepravedna i štetna naplata, već se nanosi i velika šteta okolišu zbog nastavka proizvodnje velikih količina miješanog otpada za gomilanje na odlagalištu.

"Ovaj novi model će u praksi izgledati tako da će kamioni Čistoće i dalje građanima prazniti poluprazne kante nekoliko puta tjedno i sve u svrhu toga da bi građani imali što veće račune. To je štetno i za građane i za okoliš jer se time ne unapređuje sustav odvajanja otpada, građanima se ne osiguravaju dodatni spremnici za reciklante i biootpad", poručio je Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji.

Današnjom akcijom slikovito je prikazan sustav kakav trenutno postoji u Zagrebu - temeljen na velikim spremnicima za miješani otpad, te sustav kakav bi trebao biti - koji uz manji spremnik za miješani otpad uključuje i spremnik za biootpad te reciklante. Postoji mogućnost da zbog trenutnog sustava koji ne potiče odvajanje otpada dođe do dodatnog rasta računa za odvoz otpada.

"Tražimo od Gradske uprave da građanima osigura kvalitetan sustav gospodarenja otpadom, kante za odvajanje otpada na kućnom pragu ili ispred zgrade, da ne moraju tražiti spremnike po čitavom gradu – jer to je sustav u kojem nema nikakve kontrole i zato je postotak odvajanja otpada i recikliranja još uvijek nizak. Građani plaćaju visoke račune za odvoz otpada, a ti bi računi mogli dodatno porasti upravo zato što se ne povećava postotak odvojenog prikupljenog otpada", objasnio je Košak.Novim modelom naplate odvoza otpada u Zagrebu nastavlja se nepravedna i štetna naplata, ali i nanosi velika šteta okolišu

Sustavom koji predlažu iz Zelene akcije uspostavila bi se kvalitetna i pravedna naplata odvoza otpada po volumenu proizvedenog miješanog otpada te bi se građanima omogućilo samostalno formiranje mjesečnih računa kroz odvajanje otpada. Građani koji bi odvajali više otpada posljedično bi imali manje miješanog otpada te shodno tome i niže mjesečne račune.

Takav sustav funkcionira u gradovima diljem Europe, stoge ne vide problem u njegovom implementiranju u Zagrebu te napominju kako su izjave o nemogućnosti uspostave takvog sustava tek izlike gradske vlasti.

<
Vezane vijesti