Foto: Nina ĐurđevićFoto: Nina ĐurđevićDodjelom nagrada, projekcijom nagrađenih filmova te s dva performansa Expanded Cinema večeras je u Studentskom centru završio zagrebački dio programa 14. Festivala 25 FPS. Nakon Zagreba, Festival putuje u Rijeku i Ljubljanu gdje će se prikazati izbor iz ovogodišnjeg programa.

Četrnaesti Festival 25 FPS održao se u zagrebačkom Studentskom centru, a pored filmskog programa, posjetitelji su prisustvovali brojnim performansima Expanded Cinema među kojima se ističe koncert američkog avangardnog glazbenika Williama Basinskog, te su se svakodnevno mogle razgledati i dvije izložbe: Film Reader Mike Taanile i Projektor Dušice Dražić i Wima Janssena.

U natjecateljskom programu prikazano je 26 međunarodnih i domaćih filmova, a najbolje su birali članovi Velikog žirija: američka videoumjetnica Jesse McLean, finski umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala, Petar Milat.

Žiri je zajedničkom odlukom dodijelio tri jednakovrijedna Grand prixa uz objašnjenja:

Silika, Pia Borg
"Da dom postane mjesto u nigdini, da svijet postane nešto drugo – to je proces, prirodna sila koju nazivamo filmom; predio divljine gdje se događaju slučajni, neobični i neočekivani susreti priča i materijala. Silika nas usmjerava prema toj izvornoj i pokretnoj lokaciji, pravom multiverzumu s toliko pravih i lažnih nadjevenih imena: kino, bioskop, cinema."

Odmorišta, Anja Dornieden, Juan David González Monroy
"Film izvanredne strukture slike i zvuka; počinje polagano i nježno, kao privatna studija malih bića iz prirode, a razvija se u uznemirujuću metaforu o ljudskoj svijesti."

Film iz sjećanja, Isabelle Tollenaere
"Film je nagrađen zbog kreativnog pripovijedanja i dojmljivog načina na koji autorica razvija bliskost između gledatelja, snimatelja i subjekata. Inventivno i precizno, ovaj nam film pokazuje nestabilnost povijesti, kolektivnog sjećanja na rat i naivnost njegovih mladih sudionika."

Žiri kritike činili su: Alejandro Bachmann – kustos i rukovoditelj Odjela za obrazovanje, istraživanje i izdanja Austrijskog filmskog muzeja, filmski kritičar Miro Frakić i kritičar i urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, Silvestar Mileta. Nagradu žirija dodijelili su francusko-portugalskom filmu Sunčev kamen autora Filipe César i Louisa Hendersona, a posebno priznanje francuskom filmu Prošle godine kad je prošao vlak redatelja Pang-Chuan Huanga.

Publika 14. Festivala 25 FPS nagradila je danski film Migracija slike Stefana Krusea koji prati slikovni slijed izbjeglica na njihovu putovanju do Europe i kroz nju. Film se sastoji od snimki izbjeglica, no njegova je kamera okrenuta nama.

Nakon Zagreba, Festival 25 FPS s dijelom programa putuje u Rijeku (02 – 03/10/2018) i Ljubljanu (05/10/2018). U riječkom Art-kinu Croatia će se u utorak, 2. listopada prikazati jedini dugometražni film ovogodišnjeg programa, ★ (Zvijezda) austrijskog autora Johanna Lurfa. Njegov dugometražni prvijenac, ★, u cijelosti je sastavljen od prizora neba, onako kako su ga zamišljali redatelji, snimatelji, inženjeri zvuka i majstori specijalnih i vizualnih efekata od 1905. godine do današnjih dana. U srijedu, 3. listopada, prikazat će se pobjednički filmovi Festivala.

Ljubljanski izbor programa koji će se prikazati 5. listopada u Slovenskoj kinoteci ilustrira profil natjecateljskog programa Festivala koji promovira stilsku i medijsku raznorodnost, hibridnost i inoviranje žanrova, slobodno manipuliranje i spajanje kodova i granica animiranog, dokumentarnog i igranog roda prihvaćajući te autorske koncepte pod zajednički nazivnik eksperimentalnog i eksperimentalizma.

Program tako donosi hibridne animacije sa znanstveno-dokumentarističkom potkom (Dokument Parakozmik, Vladislav Knežević), referencijalno-filmskim polazištem (La Mesa, Adrian Garcia Gomez) ili intimno-ispovijednim kolažem (Britney, Nina Yuen). Prikazat će se i dobitnik Grand prixa Film iz sjećanja Isabelle Tollenaere, Soba s pogledom na kokos Tulapopa Saenjaroena, Planine Hrvoslave Brkušić, Imperial Valley (kultivirani odvodi) Lukasa Marxta, Prazna prijetnja Josha Lewisa i tužnije od igrališta na kiši Loba Maura.

Ključne riječi: umjetnost, 25 FPS, kultura, filmovi
<
Vezane vijesti