H-Alter
Foto: A.K.Foto: A.K.Aktivisti i aktivistkinje Centra za mirovne studije jutros su na Markovom trgu članovima Vlade dijelili proglase kojima traže obustavu vojnog mimohoda povodom dvadesete obljetnice Oluje te predlažu alternativu – obilježavanje Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Centar za mirovne studije upozorava na sve učestalije isticanje retorike o potrebi za "drugim Domovinskim ratom" u hrvatskom društvu, kao i o dijelu sugrađana koji pod izlikom prosvjeda ponovno oblači uniforme i izvlači vojnu simboliku u javni prostor. Poručuju kako je vrijeme da se kaže stop zabrinjavajućim pojavama militarizacije našeg društva te podsjećaju institucije, kao i građane da je rat gotov.

"Republika Hrvatska, nakon proživljenih ratnih razaranja, nikada nije prestala slaviti rati i koristiti simbole militarizma za partikularne političke ciljeve, a nažalost ta potreba nije nestala ni dvadeset godina nakon završetka rata", poručuju iz CMS-a u proglasu članovima Vlade.

Uz zvuke tenkova koji prolaze gradovima i vojne zrakoplove koje nadlijeću Hrvatsku, CMS prosvjeduje jer je pozornost vladajućih, Predsjednice RH i Predsjednika Vlade, usmjerena na obilježavanje godišnjica vojnih akcija, ali ne i na uspješnu izgradnju mira u zemlji. Dodaju kako bi novac potrošen na vojnu paradu i mimohod trebao biti uložen na programe razmjene mladih kroz koje će nove generacije steći znanja o interkulturalnosti, izgradnji mira i nenasilju.  

"Dvadesetu obljetnice Oluje treba proslaviti dostojanstveno, a vojni mimohod to nije. On se na kraju pokazao kao totalni promašaj jer je ponovno podijelio hrvatsku javnost što se vidi po prepirkama tko će doći u Zagreb, a tko u Knin. Proizveo je međunarodni skandal, zahladili su odnosi s pojedinim zemljama i mislim da je to pouka koju bi naša Vlada trebala naučiti", izjavio je Gordan Bosanac iz CMS-a i dodao kako se nikako ne bi trebale koristiti militarističke, vojne manifestacije da bi se prisjećali onoga što se desilo u ratu.

Bosanac naglašava kako se jedino možemo izvući iz prošlosti tako da se okrenemo mirovnim politikama, a ne konstantnim referiranjem na vojsku, vojni rok, mimohod.

"Kao alternativu Vladi nudimo da se prisjeti Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, procesa u kojem je Hrvatska dobila svoj puni suverenitet, u kojem nije počinjen niti jedan ratni zločin, u kojem nije ispaljen niti jedan metak. Taj mirovni proces, koji je jedan od najvećih uspjeha hrvatske politike, potpuno je zanemaren i niti jedna politička stranka ga se ne sjeća i niti vidimo ikakve obljetnice. Dakle, hajdemo se sjetiti mirne reintegracije, a malo odmoriti od Oluje", zaključio je Bosanac.

Iz CMS-a također napominju kako je romantiziranje rata kao metode stvaranja "zajedništva" zastrašujuća politička retorika koju izgovaraju neki od najodgovornijih nositelja vlasti u Hrvatskoj te da je potrebno graditi onakvo zajedništvo u kojem postoji pluralizam mišljenja i različitosti, i koji se ne stvara kroz vojne mimohode i proslave ratnih pobjeda, već upravo suprotno, kroz slavljenje nenasilja, mira i otpora svakoj militarizaciji društva.

Ključne riječi: Oluja, centar za mirovne studije, Vlada
<
Vezane vijesti