Foto: PixabayFoto: PixabayEuropski zeleni plan, dugo iščekivana strategija, izostavljena je iz tzv. Zagrebačke deklaracije, kao i priroda i okoliš – ključni elementi za izgradnju snažnije, pravednije i otpornije budućnosti, upozoravaju iz WWF-a u otvorenom pismu Europskoj komisiji i premijeru RH Andreju Plenkoviću.

Deklaracija, koja je 6. svibnja proizašla kao zaključak Zagrebačkog sastanka na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, izostavila je pitanje tranzicije prema pravednoj i održivoj budućnosti, a koju je moguće ostvariti dosljednom implementacijom Europskog zelenog plana. Dodatno, u potpunosti je izostavljeno pitanje održivog razvoja u kontekstu EU integracije zemalja zapadnog Balkana.WWF ističe kako se čelnici zemalja zapadnog Balkana, kao i članica EU, moraju obvezati na potpunu integraciju Europskog zelenog plana u Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, koji se uskoro očekuje

WWF u otvorenom pismu naglašava važnost Europskog zelenog plana koji je na listu prioriteta Europske unije svrstao gubitak biološke raznolikosti, posljedice klimatskih promjena i degradaciju ekosustava, a čijom implementacijom se osiguravaju nužne promjene u gospodarstvu, okolišu i u konačnici, čitavom društvu. Nažalost, sve to su ignorirali čelnici zapadnog Balkana na navedenom sastanku.

"Danas kada imamo znanstvene činjenice koje jasno pokazuju da moramo brzo djelovati kako bi osigurali razvoj održivog gospodarstva i niskougljičnog energetskog sustava te da je promjena ponašanja prema okolišnim pitanjima nužna, donosioci odluka ipak su odlučili suprotno", rekla je Petra Remeta iz WWF-a.

WWF ističe kako se čelnici zemalja zapadnog Balkana, kao i članica EU, moraju obvezati na potpunu integraciju Europskog zelenog plana u Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, koji se uskoro očekuje.

Europski zeleni plan iznimno je važna smjernica za gospodarski oporavak, kako članica EU tako i drugih zemalja regije. Pozivamo političare da se ujedine u stvaranju održive i otporne ekonomije u čijem je središtu svaki pojedinac", napomenula je Ester Asin iz WWF-ovog europskog ureda za politike.

<
Vezane vijesti