Foto: Sindikat biciklistaFoto: Sindikat biciklistaI ove godine Zagrepčani sudjeluju u međunarodnom danu vožnje biciklom na posao koji se održava 12. veljače. Prošle godine Zagreb je odnio pobjedu zahvaljujući najvećem broju prijava i značajnoj gužvi biciklista na ulicama, a ove godine je opet na vodećem mjestu.

Winter bike to work day je projekt pokrenut 2013. godine u Kanadi, a povezuje svjetske gradove čiji stanovnici su se "obvezali" voziti bicikl na posao barem taj dan, bez obzira na vremenske prilike.

"Građani se mogu prijaviti na web stranici www.winterbiketoworkday.org ispunjavanjem kratke ankete i obvezati se da će barem u petak 12. veljače na posao ići biciklom", rekla je Tena Šarić iz Sindikata biciklista. Sindikat biciklista za taj dan najavljuje niz poticajnih akcija i pozivaju sve građane da se uključe.

"One bicikliste koje u petak u jutarnjim satima sretnemo na nekoliko lokacija nagradit ćemo biciklističkim doručkom koji nam je donirao Dukat", najavio je Marko Stančec iz Sindikata biciklista. "Također, nakon uobičajenog radnog vremena u 17 i 30 sati, okupljamo se kod Hrvatskog narodnog kazališta i pozivamo sve da nam se priključe u simboličnoj vožnji kroz grad kako bismo pokazali da veliki broj građana koristi bicikl ne samo do posla, nego i općenito kao prijevozno sredstvo", nastavlja Stančec te podsjeća bicikliste na obavezu stavljanja svjetala na bicikle.

Iz Sindikata biciklista pozivaju sve da im se priključe 12. veljače u vožnji bicikla bez obzira na vremenske prilike, ali i da što češće voze bicikl jer je to ekološki, jefitn i zdrav način kretanja gradom.

Ključne riječi: biciklizam, Sindikat biciklista
<
Vezane vijesti